Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Tiedätkö mihin ottaa yhteyttä, jos susi tulee pihaan? - hätäkeskus ei aina ole oikea paikka

  • Karjalainen

Itä-Suomen poliisi julkaisi torstaina ohjeita siitä, kehen voi ottaa yhteyttä, jos susi vierailee omalla pihamaalla.

Poliisi muistuttaa, että susien pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Kaikkiin susien pihavierailuihin ei välttämättä liity akuutin hengen ja terveyden tai omaisuuden vaaraa, koska kaikilla susireviirialueilla sudet saattavat yksittäisiä kertoja kulkea lähellä ihmisasutusta.

Suden lajityypilliseen käyttäytymiseen liittyy ihmisten karttaminen.

- Esimerkiksi suden ja ihmisen kohtaamistilannetta, jossa petoeläin lähestyy ihmistä tai ei lähde poistumaan paikalta (jää kiertelemään / käyttäytyy uhkaavasti), on pidettävä sellaisena vaaran aiheutumisena, joka muodostaa poliisille välittömän toimintavelvollisuuden. Ole silloin heti yhteydessä hätäkeskukseen, poliisi neuvoo.

Poliisin lisäksi myös riistakeskuksella on oikeus määrätä suurpedoille karkotustoimenpiteitä tai viimesijaisena keinona lopettaa vaaraa tai merkittävää vahinkoa aiheuttava suurpeto.

Poliisin mukaan pihavierailuksi lasketaan kaikki alle 100 metriä asuin- tai tuotantoeläinrakennuksesta tehdyt näkö- ja jälkihavainnot. Tyhjillään olevia vapaa-ajanasuntoja ei oteta huomioon.

Itä-Suomen poliisi on koonnut listan niistä tilanteista, jotka tulee aina ilmoittaa poliisille ja tilanteet, jotka tulee ilmoittaa ensisijaisesti muille toimijoille:

Hätäkeskus (p. 112):

– susi on aiheuttanut henkilövahingon

– susi on piha-alueella eikä poistu siitä tai jää kiertelemään lähiympäristöön

– susi yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti

– susi on loukkaantunut tai sairas

– susi on osallisena liikenneonnettomuudessa

– susi on aiheuttanut merkittävän koti- tai tuotantoeläinvahingon

Tuttu metsästäjä tai petoyhdyshenkilö:

Yön aikana suden tekemää pihavierailua (jälkihavainto) ei ilmoiteta poliisille. Ilmoita niistä tutulle metsästäjälle tai oman alueesi petoyhdyshenkilölle.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löydät riista.fi -sivuilta. Riistanhoitoyhdistysten nimeämät petoyhdyshenkilöt huolehtivat pihaan ilmestyneiden jälkien maastotarkastuksesta ja niiden kirjaamisesta suurpetojen havaintojärjestelmään (TASSU). Jos susi on tehnyt yksittäisen koti- tai tuotantoeläinvahingon, ole ensisijaisesti yhteydessä alueesi maaseutuelinkeinoviranomaiseen tai petoyhdyshenkilöön.

Poliisille ilmoitus tulee tehdä, jos et saa maaseutuelinkeinoasiamiestä kiinni tai jos omaisuusvahinko on merkittävä. Samat ohjeet koskevat kaikkia muitakin suurpetoja (karhu, ilves ja ahma).

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa