Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Kotimaa

Sydänkohtausriskin voi selvittää yhdellä verikokeella

  • Saija Kauhanen
  • Mikko Makkonen
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Suomessakin riskiryhmään kuuluu peräti 2,5 miljoonaa ihmistä, jotka voisivat elintapojaan muuttamalla välttää sydänsairaudet tai jopa ennenaikaisen kuoleman.

Perinteinen kolesterolimittaus ei kerro kaikkea sydänkohtausriskistä. Riski voi olla kohonnut, vaikka kolesteroliarvot olisivat normaalit.

Yhdysvalloissa jo sairaaloissa ja Suomessa yksityisillä lääkäriasemilla käytössä oleva Hertta-sydänkohtausriskitesti mittaa vakavan sydänkohtauksen riskiä huomattavasti tarkemmin kuin kolesterolimittaukset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hertta-testi seuloo verinäytteestä neljää molekyyliä, jotka nostavat vakavan sydänkohtauksen riskiä. Testitulos ennustaa lähivuosien riskiä ja kertoo, kuuluuko ihminen korkeaan riskiryhmään. Riskiryhmiä on kaikkiaan neljä.

- Edes korkeimpaan riskiryhmään kuuluminen ei ole kuolemantuomio, vaan yllyke henkilökohtaisiin terveysvalintoihin. Riskiä alentavat esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääminen, ruokavalion muuttaminen ja stressin vähentäminen, ZoraBiosciences -yrityksen toimitusjohtaja Reini Hurme toteaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa