Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Kotimaa

Amsterdam voitti kisan EU:n lääkevirastosta, Suomi pärjäsi kisassa heikosti

  • STT
Amsterdam on voittanut kisan EU:n lääkevirastosta. Lääkevirasto muuttaa kaupunkiin, kun Britannia jättää Euroopan unionin maaliskuussa 2019.

EU-maiden ministerien äänestys ratkesi vasta kolmannella kierroksella ja silloinkin tiukimmalla mahdollisella tavalla. Kolmannella kierroksella vastakkain olleet Milano ja Amsterdam saivat molemmat 13 pistettä, joten voittaja selvisi arvalla.

Helsinki tippui kisasta jo ensimmäisellä kierroksella. Suomi sai yhden heikoimmista äänisaaliista, vain viisi pistettä, ja tippui heikoin pistein jo ensimmäisellä kierroksella. Jatkoon päässeistä Milano sai 25, Amsterdam 20 ja Kööpenhamina 20 pistettä sekä esimerkiksi Tukholma 12 pistettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäisellä kierroksella jokaisella maalla oli annettavanaan kuusi pistettä. Maat antoivat parhaalle kolme, toiseksi parhaalle kaksi ja kolmanneksi parhaalle yhden pisteen.

Terho vahvistaa: Valtaosa Helsingin pisteistä tuli Suomelta

Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) vahvistaa, että hän antoi kolme Suomen saamasta viidestä pisteestä lääkevirastokisassa. Suomi sai siten kahdelta maalta yhden pisteen tai yhdeltä maalta kaksi pistettä.

Terho ei kertonut, mille muille kaupungeille Suomi antoi pisteitä.

Virastoa havitteli alun perin kaikkiaan 19 kaupunkia, joista kolme luopui jo ennen äänestystä. Muut ehdolla olleet kaupungit olivat Ateena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Lille, Porto, Sofia, Wien ja Varsova.

Lääkevirasto muuttaa pois Britanniasta brexitin takia. Lääkevirastossa on töissä 900 työntekijää.

Vapaavuori: Suomi ja Helsinki tunnetaan huonosti

Selityksiä Suomen heikolle menestykselle löytyi heti muutamia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä ratkaisun suurin oppi oli ehkä se, kuinka huonosti Suomi ja Helsinki Euroopassa tunnetaan. Helsinki muun muassa pärjäsi huonosti, kun viraston työntekijöiltä kysyttiin, minne he olisivat valmiit muuttamaan.

–  Voipi olla, että tällaisissa kyselyissä emme voikaan pärjätä keskisen Euroopan kaikkien tuntemille metropoleille. Huonot pisteemme tässä suhteessa ovat kuitenkin jossain määrin hämmentäviä, kun muistetaan, miten hyvin Helsinki erilaisissa elämänlaatuvertailuissa menestyy, Vapaavuori kommentoi ratkaisua blogissaan.

Vapaavuori viittaa Helsingissä sijaitsevaan EU:n kemikaalivirastoon, jonka henkilöstön vaihtuvuus on hänen mukaansa kaikkien EU-virastojen alhaisin.

Vapaavuoren mielestä Suomen hakemus oli hyvä, mutta moni muukin halusi viraston.

–  Helsingin jääminen pois palkintosijoilta tuskin oli kiinni osaamisestamme tai life science -klusterimme laadusta, vaan jostain ihan muusta.

Ministeri Mattila kehuu Helsingin kampanjaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) ei usko, että Helsingin kampanja lääkeviraston tavoittelemiseksi olisi alkanut liian myöhään.

–  Kisahan oli tietysti kova ja oli hyvin haluttu virasto. Yksi tekijä tietysti on, että siellä oli monta hyvää kaupunkia kisaamassa.

–  Ehkä sitten vaikuttaa myös se, että Suomessa kuitenkin on iso virasto eli kemikaalivirasto.

Mattila sanoo, että osa maista on ehkä halunnut tukea sellaista maata, jossa ei vielä ole EU-virastoa. Hän uskoo äänestäjien miettineen myös sitä, missä vahva lääkevirasto olisi mahdollinen.

–  Sehän on osaavasta henkilökunnasta kiinni, Mattila huomauttaa.

–  Vahva EMA (lääkevirasto) on kuitenkin Euroopalle hyvä. Toivon, että EMA voisi olla hyvin vahva ja myöskin globaali toimija.

Mattila pitää Helsingin kampanjaa sinänsä hyvänä. Esimerkiksi viraston siirron toteuttaminen oli hänen mielestään selkeästi ja käytännönläheisesti kuvattu.

–  Haluttiin varmistua nimenomaan siitä, että virasto olisi voinut aloittaa päivänä yksi, tai mieluummin päivänä nolla.

Brysselissä äänestettiin tänään myös Euroopan pankkiviranomaisen siirrosta. Se siirretään brexitin tieltä Britanniasta Pariisiin. Suomi ei ollut pankkiviranomaisen sijoituspaikasta kiinnostunut.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa