Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Perustuslakivaliokunta poistattaa lakiesityksestä alkoholin etämyynnin rangaistukset

  • STT
Perustuslakivaliokunta ei hyväksy alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi rangaista. Ristiriidan takia perustuslakivaliokunta vaatii, että lakiesityksestä poistetaan rangaistavuus.

–  Nyt rangaistavuus pitää selkeästi poistaa, koska se ei ole kiellettyä, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo.

Jos alkoholilain uudistuksesta mietintöä tekevä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaisi kieltää alkoholin etämyynnin, sen pitäisi Lapintien mukaan selvittää, onko kielto esimerkiksi EU-oikeuden kannalta mahdollinen. Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa, ovatko hallituksen esitysten pykälät EU-oikeuden kannalta mahdollisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta ostajalle tai kuljetuksen järjestämisestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee alkoholilakia joulukuun puolelle. Valiokunnasta on vakuuteltu, että mahdollisesti nelosoluen ruokakauppaan tuova laki ehtii eduskunnan suuren salin äänestettäväksi ennen joulua.

Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Lisäksi esityksen mukaan ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa