Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Kotimaa

Parantumattomasti sairaan liperiläistytön toive: "Olisi siistiä nähdä revontulet”

  • Liisa Yli-Ketola
  • Mikko Makkonen
Äiti ja tytär Maija ja Milla Silvennoinen ovat joutuneet pohtimaan monenlaisia kipeitä  kysymyksiä yhdessä. Äiti ja tytär Maija ja Milla Silvennoinen ovat joutuneet pohtimaan monenlaisia kipeitä kysymyksiä yhdessä.

Lumesta tykkäävän laskettelijatytön Milla Silvennoisen unelma Lapin-matkasta toteutuu.

Liperiläisen Milla Silvennoisen, 14, talvi ei ole lainkaan sellainen kuin sen piti olla.

Hänen päästään oli vuonna 2015 leikattu syöpäkasvain onnistuneesti pois, ja seuraavana kesänä 2016 lääkärit totesivat taudin voitetuksi.

Piti vain odotella viisi vuotta, ennen kuin voisi virallisesti sanoa olevansa terve.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Viime kesänä hammaslääkärin ottamassa röntgenkuvassa paljastui täysin yllättäen uusi, aggressiivinen kasvain. Se on edennyt osittain kallon sisäpuolelle, joten sitä ei voida leikata pois, Millan äiti Maija Silvennoinen kertoo.

Nyt Milla Silvennoinen viettää aikaa kotona. Iloa ei paljon päiviin mahdu, koska ulkona liikkumista ja kaverien tapaamista rajoittaa infektiosairauksien tarttumisen vaara. Tekemistä kotona ei ole helppo keksiä, eikä kouluunkaan ei voi mennä.

- Monet harmittelevat, kun täytyy käydä koulussa. Vasta kun sinne ei pääse, tajuaa, mistä jää paitsi, Maija Silvennoinen, 39, pohtii.

- Jokaisessa syövässä on omat hoitojärjestyksensä. Me saimme Saksasta koepalatutkimuksen tuloksen, jossa todetaan, ettei tähän harvinaiseen sarkoomaan ole täsmälääkitystä, Maija Silvennoinen kertoo.

Kesästä saakka siis koko perhe on ollut tietoinen siitä, että sairaus on parantumaton.

Asiasta halutaan puhua myös julkisuudessa avoimesti, jottei ihmisten tarvitse arvuutella asioiden laitaa.

- Toivoisin, että meille juteltaisiin kuin ennenkin. Haluamme kuulla myös muiden kuulumisia. Eihän kukaan voi tietää, miltä minusta, saati Millasta tuntuu. Mutta kyllä minä sitten purkaudun, kun sille tarvetta tulee, ulospäin suuntautunut ja Liperissä kristillisdemokraattien kunnanvaltuutettunakin toimiva Maija Silvennoinen kannustaa.

Mistä lähtölaukaus Lapin-matkalle, josta uutiset sosiaalisessa mediassa ovat tällä viikolla keränneet tuhansia klikkauksia?

- Muutamat ystävät Syöpäyhdistyksessä alkoivat kysellä, mitähän Milla toivoisi ja haluaisi tehdä. Myös sukulaisemme kyselivät, että mikähän juttu piristäisi Millaa, Maija Silvennoinen kertoo.

Perheen keskimmäisenä lapsena Milla on aina ollut sellainen, joka ei omista tarpeistaan ole huudellut, vaan aina säästänyt saamansa karkitkin pahan päivän varalle.

- Milla sanoo aina, ettei hän tarvitse mitään, äiti huokaa.

Kuitenkin Lapissa Sallatunturilla laskettelemassa käynyt ja erityisesti talvesta ja lumesta tykkäävä Milla Silvennoinen oli löytänyt netistä lasiset iglut, joita Levillä tarjotaan majoitukseen.

- Ajattelin, että olisi siistiä nähdä revontulet, hän sanoo nyt.

Niinpä sukulaiset ja ystävät tarttuivat aiheeseen ja järjestivät keräyskampanjan.

Viikko sitten Silvennoisten perheelle selvisi, että heidät on valittu rakennusliike Westpron hyväntekeväisyyskampanjaan Westpro4U, jota kautta myös muut lahjoittajat voivat tukea lapsiperheitä.

Joensuun Mailan toimitusjohtaja Tomi Kaksonen puolestaan tarttui ideaan, ja parhaillaan Joensuun Maila kerää varoja Silvennoisten Lapin-matkaa varten myymällä itsenäisyyspäivään saakka jätkänkynttilöitä toimistoltaan.

Innokkaana pesäpalloilijana ja Joensuun Mailan fanina Milla Silvennoinen pääsi viime kesänä osallistumaan Joensuun Mailan syöpälasten hyväksi järjestämään hyväntekeväisyysotteluun ja sai joukkueelta syntymäpäivälahjaksi pelaaja Tuomas Jussilan pelipaidan pelaajien nimmareilla varustettuna.

- Tiesimme Millan pesäpallotaustan. Olen liikuttunut ja yllättynyt siitä, miten ihmiset ovat tähän lähteneet mukaan. JoMa lahjoittaa tuoton lyhentämättömänä Westpro4U:n kautta Silvennoisten matkaan. Meidän piti tehdä pienesti hyvää, mutta nyt asia onkin saanut paljon huomiota, Kaksonen sanoo.

Millan äiti Maija Silvennoinen on vastaavasti kaikesta tuesta hämmentynyt ja kiitollinen. Hän muistuttaa, ettei ole pyytänyt muuta kuin että ihmiset laittaisivat kätensä ristiin ja rukoilisivat ihmettä.

Silvennoisten perheessä jaksamiseen auttavat usko, perhe ja ystävät.

Maija Silvennoisen oma polku on kulkenut sairauden kieltämisen kautta hyväksymiseen ja luopumisen tuskaan.

- Välillä itkemme valtoimenaan. Silloin Milla sanoo, äiti ei sinun vielä tarvitse itkeä, Maija Silvennoinen hymyilee.

- Äiti aina ylidramatisoi kaikkea. Iskää ei tarvitse niinkään toppuutella, hän heittää huumoria, Milla Silvennoinen kuvailee vanhempiaan.

Silvennoisten kotona on kaksi teinityttöä, Milla ja hänen isosiskonsa Miia, 16, sekä kymmenenvuotias pikkuveli Miro. Räiskettä ja nahinaakin riittää. Perfektionistisin huone on Millalla, jossa kaikki on tiptop järjestyksessä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta