Sunnuntai, 7.3.2021 
Tarja, Taru, Taika
Kotimaa

Nuorten kokema seksuaalinen väkivalta jää liian usein huomiotta

  • Miia Ruuttula
  • Juha Inkinen
Helsingin Tyttöjen Talon seksuaaliterapeutti Kristiina Hannila piti esitelmää työstään seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden nuorten kanssa joensuulaisille kasvatus- ja terveysalan ammattilaisille perjantaina. Helsingin Tyttöjen Talon seksuaaliterapeutti Kristiina Hannila piti esitelmää työstään seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden nuorten kanssa joensuulaisille kasvatus- ja terveysalan ammattilaisille perjantaina.

Nuorten kokemaa seksuaalista väkivaltaa ei aina tunnisteta eikä siihen ei uskalleta puuttua.

Näin totesivat Rikosuhripäivystyksen lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattori Suvi Essel ja Helsingin Tyttöjen Talon erityistason seksuaaliterapeutti Kristiina Hannila Joensuun Zonta Clubin järjestämässä koulutustilaisuudessa perjantaina.

Nuori voi oirehtia, mutta kynnys alkaa kysellä arkaluontoisista asioista on monelle aikuiselle korkea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keski-ikäisen opettajan tai vanhemman voi olla myös vaikea ymmärtää nuorten maailmaa. Esimerkiksi sukupuolten ja seksuaali-identiteettien moninaisuus on yhä monelle aikuiselle vierasta maaperää.

Zonta Club Joensuun puheenjohtaja Ritva Ropponen näkeekin moninaisuuden kasvun vaativan nuorten kanssa työskenteleviltä aiempaa laajempaa osaamista.

- Arkaluontoisista yksityiselämän asioista on vaikeaa kysellä keneltä tahansa nuorelta, mutta moni keski-ikäinen kokee osaamisensa loppuvan kesken erityisesti silloin, kun kyseessä on sateenkaarinuori.

Aikuinen unohtaa myös helposti kuinka suuressa roolissa sosiaalisen median eri alustat ovat nuoren elämässä.

- Siellä tapahtuu paljastavien kuvien lähettelyä sekä sanallista seksuaalista häirintää. Usein vain osa teoista täyttää rikoksen tunnusmerkit, mutta yhtä kaikki niihin tulisi puuttua, Hannila muistuttaa.

Lisää aiheesta tilaajille:

Seksuaalista väkivaltaa käsitellään vain harvoin nuorten näkökulmasta

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi