Maanantai, 15.10.2018 
Helvi, Heta
Kotimaa

Merja Mäkisalo-Ropposen Linnan juhlien puvussa nokkosen kuituja: "Saamme olla ylpeitä itsenäisen Suomen luonnosta"

  • Taru Väänänen
  • Jarno Artika
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) Linnan juhlien puku on pohjoiskarjalaista käsityötä. Puvun on suunnitellut Matelin Railinakin tunnettu Raili Tikka.

- Hänellä on samanlaiset juuret Ilomantsiin, karjalaisuuteen ja luontoon kuin minulla ja siksi Raili sanoi tietävänsä, millaisen puvun hän haluaa minulle tehdä. Raili on kuitenkin huomioinut minut persoonana kuten muistiin liittyvät mustikat, taustoittaa Muistiliiton puheenjohtajana toimiva Mäkisalo-Ropponen.

Tikka on kotoisin Ilomantsin Viitarannalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän kertoo rikkaiden lapsuusmuistojen vaikuttaneen siihen, että hänestä tuli vaatteiden suunnittelija ja Matelin perustaja.

- Pellavaa kasvatettiin ja käsiteltiin mummolassani, jonka tuvassa kudoin ensimmäiset pellavapyyhkeet jo alle kouluikäisenä.

Asun kankaaksi Tikka valitsi nokkosen kuiduista valmistetun kankaan.

- Ennen vanhaan "viholaiskankaiset säkit" olivat hyvinkin tarpeellisia. Niistä tehtiin vaatteita, pestiin ja värjättiin. Näin saatiin kauniita kankaita vaatteisiin, Tikka kertoo.

Verkkopellava on hänen itse kehittelemänsä kuosi. Verkkomainen pellava käsitellään, pestään ja värjätään ja näin siitä saadaan kevyt, laskeutuva ja helppohoitoinen materiaali.

Puvun somisteena on mustikan mieleen tuovia kuvioita. Niillä Tikka haluaa viestittää luonnon tärkeyttä. Ruusu rinnassa kuvastaa Tikan mukaan sitä, miten ylpeitä saamme olla puhtaasta 100-vuotiaan itsenäisen Suomen luonnosta.