Sunnuntai, 8.12.2019 
Kyllikki
Kotimaa

Tulli takavarikoi kiväärejä Joensuun punakaartin amerikkalaiselta päälliköltä - kuvia vuosien takaa

  • Arttu Koistinen
  • Työväen arkisto
August Wesley sotilasasussa August Wesley sotilasasussa

Joensuun tullinhoitaja Magnus Ericsson sähkötti 8. joulukuuta 1917 Tullihallitukselle ottaneensa takavarikkoon viisi laatikollista kiväärejä, jotka oli toimitettu Helsingistä Joensuun punakaartin amerikkalaiselle päällikölle August Wesleylle.

Lähetyksellä oli armeijan, laivaston ja työväen vallankumouksellisen komitean antama lupatodistus. Sen laillisuutta tullinhoitaja ei ollut valmis tunnustamaan. Sikäläinen venäläinen sotaväki otti siitä huolimatta aseet väkivalloin haltuunsa.

Koska Wesley oli Yhdysvaltain kansalainen, Tullihallitus valitti Yhdysvaltain konsulille, että sotilaskiväärien maahantuonti ja hallussapito oli siviileiltä kielletty. Niitä sai toistaiseksi olla vain venäläisellä sotaväellä.

Suvaittavaa ei  myöskään ollut, että ”ulkomaan kansalainen kiihoittaa maan väestöä”, Tullihallitus totesi kirjeessään.

Tullin tiedotteen mukaan alkuperäiseltä nimeltään Wesley oli August Wesslin, ja hän oli syntynyt Tampereella.

Wesley oli muuttanut Yhdysvaltoihin vuonna 1904 ja palannut Suomeen keväällä 1917.

Marraskuussa 1917 hänet oli valittu Joensuun punakaartin päälliköksi. Wesleyn hankkimia aseita käytettiin helmikuussa 1918 Värtsilän taistelussa, joka päättyi valkoisten voittoon, Tulli kertaa.

Etelä-Karjalasta Wesley pakeni Helsinkiin ja ryhtyi Helsingin punakaartin päälliköksi ja lopulta Suomen Punaisen kaartin esikuntapäälliköksi.

- Sittemmin hän siirtyi Venäjälle, missä hän päätyi englantilaisten palvelukseen ja lopulta Viroon. Magnus Ericsson johti Joensuun tullikamaria vuoteen 1920, jolloin hänet nimitettiin tullinhoitajaksi Vaasaan, Tulli kertoo.

Suomen juhlavuonna Tullin historiamuistelut omistetaan vuoden 1917 tapahtumille.

WEBtulli2

WEBMagnusEricsson

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa