Torstai, 18.10.2018 
Säde, Satu
Kotimaa

Poliisi paljasti huumeorganisaation - kymmeniä kiloja amfetamiiniaineksia takavarikoitiin pohjoiskarjalaiselta mökiltä

  • Anni Kuittinen
Poliisin takavarikoimia saostamosta löytyneitä välineitä. Poliisin takavarikoimia saostamosta löytyneitä välineitä.

Keskusrikospoliisi on paljastanut Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa toimineen huumausaineiden välitysorganisaation.

Poliisi on ottanut tapaukseen liittyen Pohjois-Karjalassa kiinni kolme henkilöä kesäkuussa 2017. He olivat saostaneet amfetamiiniliuoksesta valmista amfetamiinia syrjäisellä mökillä.

Poliisin mökiltä takavarikoimista amfetamiiniaineksista olisi voinut valmistaa katukauppaan noin 30 kilon verran huumetta.

Ensimmäinen ratsia tehtiin Oulun seudulla lokakuussa 2016. Katukauppa-arvo ratsioissa takavarikoiduille huumemäärille olisi ollut noin 1,5 miljoonaa euroa ja kyseessä on keskusrikospoliisin mukaan poikkeuksellisen suuri takavarikkoon saatu amfetamiinimäärä Suomessa.

– Viime aikoina Euroopassa on ollut näkyvissä ilmiö, että Hollannissa tai Belgiassa valmistettu nestemäinen amfetamiiniemäs salakuljetetaan määränpäähän ja vasta siellä se saostetaan käyttövalmiiksi amfetamiiniksi. Emäksen salakuljetus ei kuitenkaan ole riskittömämpää kuin valmiin huumeen, koska amfetamiiniemäskin luokitellaan huumausaineeksi, kuvaa jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi tiedotteessa.

Keskusrikospoliisi pääsi organisaation jäljille omien tutkimustensa perusteella. Poliisi epäilee, että organisaation toiminta on ollut pidempiaikaista. Jutun esitutkinta kesti puolitoista vuotta ja sitä on suunnattu myös ulkomaille.

Epäiltyjen törkeiden huumausainerikosten osalta tutkinta on saatu valmiiksi ja se siirtyy syyteharkintaan lähipäivinä. Rikoksesta epäiltyinä on ollut yhteensä kymmenen henkilöä, joista vangittuina on ollut kuusi. Tällä hetkellä vangittuina on neljä henkilöä.

Kokonaisuuteen on kuulunut myös talousrikoshaara, jossa tutkitaan epäiltyä törkeää rahanpesurikosta sekä rikoshyötyyn liittyvää menettämisseuraamusta. Tähän liittyen poliisi on turvaamistoimena takavarikoinut omaisuutta. Tämä tutkintakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan ensi vuoden puolella.

Alla poliisin saostamosta löytämiä huumaisainejäämiä.

66322Saostamostaloytyneitahuumausainejaamia