Maanantai, 21.1.2019 
Oona, Netta, Aune
Kotimaa

"Sotapelit" pöydällä presidentinvaalitentissä – Niinistö ihmetteli niiden harrastamista

  • STT
Kriisit ja niissä mahdollisesti syntyvät liittoumat. Presidenttiehdokkaiden tentissä MTV:llä ulko- ja turvallisuuspolitiikan isoista linjoista haettiin lämpöä keskusteluun "sotapeli"-pohdinnoilla. Aiempiin vaalipaneeleihin verrattuna ensimmäisessä tv-tentissä vastaehdokkaat pyrkivät aiempaa napakammin haastamaan istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä.

Kokoomustaustainen, kansanliikkeen ehdokkaana oleva Niinistö kiisti, että olisi avannut yhtään ainoata sotapelikeskustelua.

–  Päinvastoin vuosien mittaan olen ihmetellyt sitä, että miksi niitä jatkuvasti myös media harrastaa. Ne ovat hyvin seksikkäitä varmasti, Niinistö sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mukana tentissä oli nyt myös kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen. Väyrysen mielestä näyttää siltä, että ne jotka ajavat sitä, että Suomen pitää tavalla tai toisella sotilaallisesti liittoutua, luovat sitä mielikuvaa, ettei voida jäädä ulkopuolle, jos tulee sotilaallinen selkkaus tai sota.

–  Totta kai jos Suomi on uskottavalla tavalla sotilaallisesti liittoutumaton, puolueeton maa, me voimme jättäytyä sotien ja selkkausten ulkopuolelle, Väyrynen sanoi.

Vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston mukaan kriisin kuvan pitää olla realistinen. Jos mietitään kriisejä, mihin Suomi voi joutua, niin Haaviston mukaan huoltovarmuutta koskevat kriisit ovat todellisia.

–  Ne voivat johtua ympäristösyistä, ne voivat johtua muualla tapahtuneista kriiseistä. Meidän on hyvä harjoitella tämän tyyppistä varustautumista, millä tavalla suomalaisia elätetään täällä sitten, kun esimerkiksi laivaliikenne ei toimi, Haavisto sanoi.

MTV:n tentti on ensimmäinen suora televisiotentti. Tätä ennen muut presidenttiehdokkaat ovat kohdanneet jo useammassakin vaalikeskustelussa, joita ovat järjestäneet muun muassa mediat ja järjestöt.

Seuraava tv-keskustelu on jo huomenna, jolloin he kohtaavat Ylen vaalitentissä.

Vaalit odottavat jo reilun kuukauden päässä. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos toinen kierros tarvitaan, se järjestetään sunnuntaina 11. helmikuuta.

Loppuvuoden gallupeissa presidentti Sauli Niinistön kannatus on näyttänyt niin vahvalta, että hänet voitaisiin valita jatkokaudelle jo ensimmäisellä kierroksella. Viime viikolla julkaistun Alma-kyselyn mukaan Sauli Niinistöä äänestäisi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 64 prosenttia suomalaisista, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Kyselyn perusteella kansanliikkeen ehdokkaan Niinistön kilpailijat ovat edelleen kaukana perässä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa