Keskiviikko, 18.7.2018 
Riikka
Kotimaa

Toimittajan hävittämistekniikka kovalevyn kanssa ihmetyttää - vasarointiin opastetaan myös alan lehdessä

  • Anni Kuittinen

Maanantaina monissa kahvipöytäkeskusteluissa on naureskeltu uutiselle siitä, kuinka Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen yritti rikkoa tietokoneensa kovalevyä vasaralla.

Halminen oli sunnuntai-iltana rikkonut tietokoneensa kovalevyä hävittääkseen kaikki sen sisältämät tiedot. Halminen oli toinen Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman suuren kohun herättäneen jutun toimittajista. Juttu käsitteli Suomen sotilastiedustelua, ja keskusrikospoliisi käynnisti siitä rikostutkinnan.

Halmisen tapa hävittää kovalevyn tiedot vasaralla on hämmästyttänyt osaa lukijoista. Halminen lienee kuitenkin toiminut lukemiensa ohjeiden mukaan.

<--Mainos alkaa-->
<--Mainos päättyy-->

Jos googleen kirjoittaa "Kuinka tuhota tietokoneen kovalevy", heti toisena hakutuloksena on Tekniikka&Talous lehdessä julkaistu artikkeli. Artikkelin otsikko on "Näin tuhoat kovalevyn – Paisko, vasaroi, naarmuta, poraa ja upota happoon".

Jutussa opastetaan näin:

"Paras tapa tuhota tiedot on avata suojakuoren ruuvit ja hakata kiekkoa vasaralla, kunnes se tuhoutuu kirjaimellisesti. Toinen vaihtoehto esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa on paiskoa konetta niin lujaa, että kotelossa oleva lasinen kovalevy sirpaloituu lukukelvottomaksi."

Jutussa huomautetaan myös, että uskomus siitä, että magneetti pilaa kovalevyn parhaiten, ei pidä paikkaansa.

- Toisin kuin väitetään, magneetitkaan eivät tuhoa dataa kovalevyiltä helposti. Magneetin voima riittää paremmin, jos koko suojakuoren repii irti.

Ennen näitä kaikkia kovalevy tulee tietenkin formatoida.