Perjantai, 20.7.2018 
Maarit, Reetta, Reeta
Kotimaa

Treffaaminen siirtyi nettiin, deiteistä on tullut arkipäiväisiä ja jopa viihdettä - lue kolmen pohjoiskarjalaisen parin tarina

  • Liisa Yli-Ketola
  • Mikko Makkonen
Jani Pesonen ja Mirka Silvennoinen tapasivat toisensa Tinderissä. Jani Pesonen ja Mirka Silvennoinen tapasivat toisensa Tinderissä.

Nettideittipalvelun tarjoajista viisi vuotta sitten perustettu Tinder on yksi suosituimmista. Nykypäivän nettitreffeistä on tehty jo ainakin pari opinnäytetyötä, toinen Jyväskylän yliopistossa ja toinen Laurea-ammattikorkeakoulussa.

Tinderin huippuvuotena pidetään vuotta 2014, jolloin aktiivisia käyttäjiä oli 102 000. Miehiä heistä oli 59 000 ja naisia 43 000. Eniten Tinderiä hyödynsivät parikymppiset. Sinkkuja heistä oli 81 prosenttia, seurustelevia 14 prosenttia ja naimisissa olevia 5 prosenttia.

Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen lopputyössä Juuso Puranen analysoi 15 Tinder-käyttäjän kokemuksia. Haastattelujen mukaan Tinderissä korostuvat niin pelimäisyys kuin myös se, että osa testaa sen avulla ”markkina-arvoaan”.

<--Mainos alkaa-->
<--Mainos päättyy-->

Kuitenkin moni oli alun ennakkoluuloisuudesta huolimatta lopulta löytänyt palvelun kautta elämänkumppanin. Puranen käyttää termejä online- ja offline-identiteetit siitä, miten kukin rakentaa haluttavaa kuvaa itsestään.

Ammattikorkeakoulutyössään opiskelija Sonja Åkerblom puolestaan päätyi termeihin ”ideaali minä” ja ”aito minä”. Hän haastatteli Tinderiä käyttäviä nuoria naisia.

Haastatellut vertasivat sosiaalista mediaa työhaastatteluun, jossa itsestä annetaan kuva ”iloisena, avoimena ja ulospäinsuuntautuneena kauhean positiivisesti kaikkeen suhtautuvana”.

Ensimmäiset nettideittailusovellukset tulivat 1900-luvun lopussa, esimerkiksi City-lehden Deitti.net ja Suomi24.fi-sivusto. Silloin niitä pidettiin Åkerblomin mukaan säälittävinä.

Nykyisin Tinderin käytöstä puhutaan avoimesti, ja nettideittailua pidetään aitona, huolettomana seikkailuna, kevyenä uusien ihmisten tapaamisena mutta myös välineenä, joka tekee ihmissuhteista aiempaa kertakäyttöisempiä.

”Deittailu nyt koetaan myös nopeammaksi ja vapaamielisemmäksi”, Åkerblom vertaa treffejä viiden vuoden takaiseen aikaan.

– Missä muualla ihmiset muka voisivat tavata kuin netissä, moni kysyy.

Tinderin rinnalla deittailusovelluksia ovat Zoosk, Badoo, Hot Or Not, JAUMO flirttichatti, OkCubid Dating, Hinge, Happn.

Negatiivisina puolina käyttäjät pitävät liukuhihnamaisuutta: treffejä saatetaan sopia useammat yhden viikon ajalle. Myös jatkuvasti paremman ja paremman hamuamista pidettiin tavallisena.

”Jos ei heti synkkaa, niin on todella helppo unmatchata ja ottaa seuraava jonosta”, 24-vuotias nainen kirjoitti.

”Lopulta onkin monta keskustelua vireillä enkä muista kuka teki mitä ja sit saattaakin mennä kaikki puihin”, kirjoitti 23-vuotias Tinder-käyttäjä.

Karjalainen esittelee kolmen pohjoiskarjalaisen parin tarinan (jutut vain tilaajille):

Tinder yhdisti Janin, 23, ja Mirkan, 24, - "Kaikki seurustelevat tuttuni ovat tavanneet netissä"

Ammattikoulu saattoi Hiltuset yhteen 26 vuotta sitten - "Joku toinenkin autopuolen poika oli ihastunut minuun"

Pyhäselkäläiset Eroset ovat olleet yhdessä 50 vuotta - "Milja vain kaunistuu vanhetessaan"