Torstai, 17.1.2019 
Toni, Anton, Antto
Kotimaa

Tunnustelija Urho kirjoitti talvisodasta: Oli kuutamo, mieleni valtasi ääretön pelko

  • Armas Härkönen
  • Armas Härkönen
Reservin majuri Timo Hakala on tehnyt suuren urakan siirtäessään Kansa Taisteli -lehteen lähetetyt kirjoitukset internetiin kaikkien saataville. Reservin majuri Timo Hakala on tehnyt suuren urakan siirtäessään Kansa Taisteli -lehteen lähetetyt kirjoitukset internetiin kaikkien saataville.

Salmen toisella puolen oli aavaa maastoa liki 200 metriä. Lunta oli noin 15 senttimetriä, pakkanen ja kuutamo. Sitä aavaa ylittäessäni vihollisen puolelle valtasi mieleni ääretön pelko. Tuntui siltä kuin elettäväni olisivat elämäni viimeiset sekunnit. Ajattelin koko ajan, että kohta sieltä pamahtaa, sillä he näkevät minut varmaan, koska oli kirkas kuutamo, ja varmaan olisi vartijoitakin aukion reunassa. Rukoilin hengessäni Kaikkivaltiasta Jumalaa, että hän suojelisi minua tässä vaarallisessa tehtävässäni.

Näin kirjoittaa Urho Junno tunnustelijan tunnoistaan, joita koki talvisodassa Ilomantsin Petkeljärvellä joulukuun 22. päivän iltana vuonna 1939.

Junnon ja monen muunkin sodan kauhut läpi käyneen henkilön tekstit ovat nyt kaikkien nähtävissä Suomen Sotahistoriallisen Seuran verkkosivustolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jyväskyläläinen, osan vuodesta Ilomantsissa asuva reservin majuri Timo Hakala digitoi vuosina 2013–2014 verkkoon kaikki Kansa Taisteli -lehdet. Joulua edeltävällä viikolla julkaistiin netissä Sotamuistoyhdistyksen arkistosta löytyneet julkaisemattomat kirjoitukset.

– Mottona tässä työssä on ollut, että näiden asioiden on oltava kaikkien suomalaisten saatavilla. Ja tällä hetkellä nuorempi sukupolvi etsii tietonsa lähinnä netistä, ei niinkään kirjoista, Hakala muistuttaa.

Lisää tilaajille:

Kansa taisteli -lehdet skannattiin nettiin - "Nuoret etsivät tietoa netistä, eivät kirjoista"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa