Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Yle: Koululaisia päätyy sairaalaan "energiajuomakännien" vuoksi

  • Miia Ruuttula
  • Ritva Melentjeva

Energiajuomien liiallinen käyttö vie nuoria Suomessa sairaalaan, Yle uutisoi. Pohjois-Kymen sairaalan vastaanotolla Kouvolassa on hoidettu nuoria, joilla on ollut korkea syke, levottomuutta ja tuntemuksia sydämessä.

 – On juotu energia- ja kolajuomia ja pelattu tietokoneella. Samalla menee juomia niin, ettei huomaakaan. Oireille ei ole löytynyt muuta syytä kuin se, että kofeiinia sisältäviä juomia menee viikonloppuisin paljon, kertoo lastenlääkäri Timo Sillanpää.

 Sillanpään mukaan energiajuomien käyttö on ollut potilailla pitkäaikaista tai jaksottaista.

 – Hoitona on ollut yksinkertaisesti kofeiinia sisältävien juomien käytön vähentäminen. Mielestäni lasten ei pitäisi juoda energiajuomia lainkaan.

 Sairaalahoitoon johtaneita tapauksia ei tilastoida valtakunnallisesti eikä niiden määrästä ole olemassa koko maata kattavia tietoja.

Myrkytystietokeskus vastaanottaa vuosittain kymmeniä soittoja huolestuneilta vanhemmilta liittyen lasten energiajuomien kulutukseen.

Energiajuomien runsas käyttö on vaarallista niiden korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Suuri kofeiinimäärä voi aiheuttaa rytmihäiriön ja johtaa sydänkohtaukseen, pahimmillaan kuolemaan.

 – Ihmiset ovat rytmihäiriöille eri tavalla herkkiä. Jollekin rytmihäiriö voi olla se, joka vie hengen, sanoo THL:n ravitsemusalan asiantuntija Heli Kuusipalo.

Suomessa ei kenenkään vielä tiedetä kuolleen energiajuomien nauttimisen vuoksi, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa ne on liitetty useisiin nuorten kuolemantapauksiin.

Myös Ruotsissa energiajuoman on epäilty olleen osallisena kolmen ihmisen kuolemaan.  Menehtyneistä kaksi oli sekoittanut energiajuomaa alkoholiin ja yksi nauttinut runsaasti energiajuomaa urheilusuorituksen jälkeen.

Kouvolassa nuoriso-ohjaajat ovat tavanneet nuoria, jotka kertovat juovansa jopa 12 energiajuomaa päivässä. Nuoriso-ohjaaja Niina Soisalon mukaan runsas energiajuomien käyttö näyttää olevan yleistä etenkin niillä nuorilla, jotka pelaavat paljon.

 – Todella monet sanovat juovansa energiajuomia pysyäkseen hereillä, koska pitää pelata koko ilta tai yö. Käyttö voi olla hyvinkin suurta.

Energiajuomia juovat myös yhä pienemmät lapset. Niina Soisalo on törmännyt moniin alakouluikäisiin, jotka käyttävät energiajuomia virvoitusjuomana.

 – Se voi olla monelle vähän kuin limsaa. Kyselyidemme perusteella monen mielestä energiajuoma on parempaa kuin limsa ja siitä tulee virkeä tai hassu olo.

Soisalo on huolissaan siitä, että energiajuomat ovat yhä nuoremmilla portti alkoholinkäyttöön.

 – Juomakulttuuri voidaan oppia jo alakouluikäisenä; että aina pitää olla jokin juoma, kun viettää aikaa muiden kanssa. Energiajuomatölkki on äärimmäisen helppo vaihtaa kaljatölkkiin, Soisalo toteaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan alle 18-vuotiaiden päivittäisen kofeiininsaannin tulisi olla alle 50 milligrammaa, jotta riippuvuudelta vältyttäisiin.

Puolen litran energiajuomatölkki pitää kofeiinia sisällään 160 milligramman edestä.

Pienikokoisella lapsella tai nuorella saantisuositus paukkuu rajusti jo yhdestä puolen litran juomasta, joka voi johtaa kofeiinimyrkytykseen.

Myrkytys voi ilmetä kouristuksina, vapinana, sydämentykytyksenä, pahoinvointina, hermostuneisuutena ja levottomuutena.

Kofeeini kuitenkin aiheuttaa herkästi riippuvuutta myös nuorissa.

 THL on asettanut energiajuomien myynnille 15 vuoden suositusikärajan. Kaikki kauppiaat eivät suositusta kuitenkaan noudata.

 – Eiväthän kaikki pilvenpoltostakaan heti siirry ekstaasiin, mutta on ihmisiä joille jo yksi marisätkä aiheuttaa riippuvuutta ja riippuvuushakuisuutta, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo sanoo.

Energiajuomat sisältävät paljon myös sokeria. Puolen litran tölkissä sitä on yli 20 palan verran.

 Heli Kuusipalo on huolissaan nuorista, jotka korkkaavat energiajuoman ruokailun sijaan.

 – Eihän niistä saa mitään ihmisen tarvitsemia ravintoaineita. Juomien sisältämät hapot ja sokeri kuluttavat hammaskiillettä ja vaikuttavat hammasterveyteen.

Asiasta uutisoi Yle.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa