Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Perinteinen hiihtotapa kokemassa renessanssia - taustalla voiteluvapaat karvapohjasukset

  • Anton Rinta-Jouppi
  • Minna Raitavuo
Karvan huoltoon riittää jäätymisenestoaineen laitto ja likaantuneen karvan putsaaminen. Karvan huoltoon riittää jäätymisenestoaineen laitto ja likaantuneen karvan putsaaminen.
Karvapohjasukset ovat kasvattaneet myyntiään reippaasti, kertoo kontiolahtelaisen Aapo's Skin myyjä Jarkko Räty.

- Neljättä talvea nyt myydään niitä, ja joka vuosi kysyntä on kasvanut. Perinteisten pitovoideltavien suksien osuus myynnistä on enää muutama prosentti.

Karvapohjat ovat muutama vuosi sitten markkinoille saapuneet pitopohjasukset, jotka toimivat ilman pitovoitelua. Voiteiden sijaan pito perustuu nousukarvaan, joka luistaa myötäkarvaan ja pitää vastakarvaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karvapohjien helppo huollettavuus on Rädyn mukaan saanut monet innostumaan taas perinteisestä. Voiteluongelmien takia jotkut ovat kartelleet perinteisen hiihtoa kouluajoista lähtien.

Pieni pakkanen ja vanha lumi on Rädyn mukaan paras keli hiihtää karvapohjilla. Toisaalta vesisade ja märkä uusi lumi voivat olla hankalampia kelejä karvapohjille.

- Märkä lumi voi jarruttaa. Toisaalta mikään pitopohjasuksi ei toimi kaikilla keleillä, mutta karvapohja on kuitenkin paras, hän kuvailee.

Aapo's Skin eniten myyty karvapohjamalli maksaa Rädyn mukaan siteineen 299 euroa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa