Keskiviikko, 24.4.2019 
Pertti, Albert, Altti
Kotimaa

Yön uutiskooste: Ampumavälikohtaus Amsterdamissa, Tshekissä tänään presidentinvaalit

  • STT
  • Lehtikuva / Michal Cizek
Jiri Drahos (vas.) ja Milos Zeman kisaavat presidentinvaalissa tänään Tshekissä. Menossa on jo vaalin toinen kierros. Jiri Drahos (vas.) ja Milos Zeman kisaavat presidentinvaalissa tänään Tshekissä. Menossa on jo vaalin toinen kierros.

Tutkimus: Yleä, STT:tä ja MTV3:a pidetään luotettavimpina uutisoijina

Suomalaiset luottavat eniten Ylen, STT:n ja MTV3:n uutisointiin, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimus.

Ylen tv- ja radiouutisiin luottaa erittäin tai melko paljon yli 80 prosenttia vastaajista. STT:llä vastaava lukema on 78 prosenttia ja MTV3:lla 72 prosenttia.

Suurin osa vastaajista piti myös Helsingin Sanomia ja Kauppalehteä luotettavina. Iltapäivälehtiin luotetaan huomattavasti vähemmän.

Kaikkein epäluotettavimpina pidetään sosiaalisen median uutisia.

Tutkimukseen haastateltiin reilut tuhat ihmistä.

Kymmeniätuhansia uhreja vaatinut sisällissota alkoi sata vuotta sitten

Suomen sisällissota alkoi sata vuotta sitten, kun punakaartien liikekannallepano alkoi 27. tammikuuta 1918. Seuraavana yönä punakaarti miehitti tärkeimmät kohteet Helsingissä, ja samaan aikaan suojeluskunnat alkoivat riisua aseista venäläistä sotaväkeä Etelä-Pohjanmaalla.

Suomen sisällissota vaati arviolta 38 000 ihmisen hengen. Heistä kolmannes kaatui, kolmannes teloitettiin tai murhattiin ja loput kuolivat punavankileireillä sairauksiin, nälkään ja väkivaltaan kesän ja syksyn 1918 aikana. Sodan uhreista 85 prosenttia oli punaisia.

 

Ajokeli on tänään heikko maan etelä- ja keskiosissa

Ajokeli muuttuu tänään huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosissa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ajokelistä heikon tekee lumi- tai räntäsade.

Varoitus koskee Etelä-Pohjanmaata, Pohjois- ja Etelä-Savoa, Keski-Suomea, Pirkanmaata, Etelä-Karjalaa, Kymenlaaksoa, Päijät- ja Kanta-Hämettä, Uuttamaata, Satakuntaa ja Varsinais-Suomea.

 

Lintujen bongaustapahtuma järjestetään kotipihoilla tänä viikonloppuna

Lintujärjestö Birdlife järjestää tänään ja huomenna perinteisen pihabongauksen. Tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muualla.

Tapahtuman tavoitteena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan talvisia lintuja ja kerätä tietoa Suomen linnuston muutoksista.

Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka havaintona olisi yksi lintu.

Pihabongaus järjestetään tänä vuonna 13. kerran. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä.

 

Presidentinvaalin ratkaiseva päivä Tshekissä

Tshekin presidenttikisa ratkeaa tänään iltapäivällä. Vastakkain ovat istuva presidentti Milos Zeman ja hänen haastajansa, puolueisiin sitoutumaton Jiri Drahos. Toisen äänestyspäivän äänestys päättyy kello 15 Suomen aikaa.

EU- ja maahanmuuttovastainen Zeman voitti selvästi vaalien ensimmäisen kierroksen aiemmin tässä kuussa. Mielipidekyselyiden perusteella toisesta kierroksesta on kuitenkin tulossa erittäin tasaväkinen.

Venäjään läheisiä suhteita pitänyt Zeman on ollut suositumpi maaseudulla, EU-myönteinen Drahos taas isoissa kaupungeissa.  (Lähde: AFP)

 

Syyrian oppositiota edustava ryhmittymä aikoo boikotoida Venäjän Syyria-kokousta

Syyrian oppositiota edustava ryhmittymä HNC sanoo boikotoivansa Venäjällä järjestettävää Syyria-kokousta. Ryhmittymä kertoi asiasta Twitterissä.

Sotshissa Venäjällä ensi viikolla järjestettävään kokoukseen odotetaan ainakin Venäjän, Iranin, Turkin sekä Syyrian hallituksen edustajia. Venäjä on sanonut, että kokouksessa on määrä keskustella muun muassa sovinnosta Syyrian osapuolten välille sekä tulevista poliittisista uudistuksista Syyriassa.

Rauhasta on neuvoteltu tällä viikolla myös Wienissä, jossa YK:n erityslähettiläs Staffan de Mistura tapasi sekä Syyrian hallituksen että opposition edustajia.  (Lähde: AFP)

 

Yksi kuoli ja kaksi haavoittui ampumavälikohtauksessa Amsterdamissa

Hollannissa yksi ihminen on kuollut ja kaksi haavoittunut myöhään perjantaina tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa Amsterdamissa. Haavoittuneet on viety sairaalaan, kertoo kaupungin poliisi Twitterissä. Poliisin mukaan sairaalaan vietiin yksi mies ja yksi nainen.

Ampumavälikohtaus tapahtui kadulla Grote Wittenburgerstraatin kaupunginosassa Amsterdamin keskustassa.

Poliisin mukaan kyseessä ei ole terrori-isku.

Poliisi etsii ampujaa. Hollantilaismedian mukaan silminnäkijät kuulivat useita laukauksia ja näkivät huppupäisen miehen juoksevan pakoon. (Lähde: AFP)

 

Bullsille jälleen tappio - Markkanen ylsi tupla-tuplaan

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls on hävinnyt Los Angeles Lakersille pistein 103–108. Tappio oli Bullsin kolmas perättäinen.

Markkanen ylsi ottelussa tupla-tuplaan. Hän heitti 11 pistettä ja kahmi saman verran levypalloja. Bullsin kovin pistemies oli Nikola Mirotic, joka teki 18 pistettä.

Lakersille eniten pisteitä heitti puolestaan Brandon Ingram, jolle kirjattiin 25 pistettä.

Yhdysvaltain voimisteluliiton johtokunta eroaa hyväksikäyttöskandaalin takia

Yhdysvaltain voimisteluliiton koko johtokunta eroaa voimistelumaailmaa ravistelleen hyväksikäyttötapauksen seurauksena, uutisoi muun muassa Washington Post. Kolme liiton johtohenkilöä erosi jo aiemmin skandaalin takia. Yhdysvaltain olympiakomitea on kuitenkin sittemmin vaatinut, että koko voimisteluliiton johtokunta eroaa kuun loppuun mennessä tai liitolta viedään sen virallinen asema.

Michiganin yliopiston ja Yhdysvaltain voimistelumaajoukkueen entinen lääkäri Larry Nassar sai tällä viikolla 40–175 vuoden vankeustuomion laajassa hyväksikäyttöjutussa. Yli 150 todistajan mukaan Nassar käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen, kun he olivat lapsia tai nuoria.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa