Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Kotimaa

Venäläisperhe sai tuomion – salakuljettivat kymmeniä ihmisiä Saimaan kanavaa pitkin

  • STT
Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Saimaan kanavan kautta Suomeen ihmisiä salakuljettaneen venäläisperheen vankeusrangaistuksiin. Käräjäoikeuden tuomion mukaan 66-vuotias isä, 43-vuotias tytär ja 16-vuotias poika toivat Suomeen laittomasti osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ainakin 67 henkilöä, joista osa kuljetettiin Suomen kautta muihin maihin.

Käräjäoikeuden mukaan mies ja poika olivat mukana seitsemällä eri salakuljetusmatkalla ja nainen kuudella. Rikokset tapahtuivat viime ja toissa vuonna.

Salakuljetettavien olot olivat matkojen aikana huonot ja heitä jopa huumattiin matkan ajaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Maahantuotavat ovat olleet useita tunteja kestäneiden kuljetusten aikana ahtaissa piiloissa, joissa osalle on aiheutunut vaikeuksia hengittää, ahdistusta sekä kipua, tuomiossa kerrotaan.

Salakuljetettavia henkilöitä pidettiin piilossa veneen kannen alla. Suurimmasta osasta piiloja ei ollut mahdollista päästä itse pois ja ihmisiä oli kannen alla kerrallaan useita. Enimmillään Nora-nimisessä 12-metrisessä kahdeksalle henkilölle rekisteröidyssä moottoriveneessä oli oikeuden mukaan 17 matkustajaa kolmen miehistön jäsenen lisäksi.

Osalla matkoista salakuljetettaville annettiin rauhoittavia ja lamaavia, Suomessa laittomia lääkkeitä.

–  Laittoman maahantulon kohteet eivät ole päättäneet lääkeaineiden nauttimisesta oma-aloitteisesti, tuomiossa sanotaan.

Perhe tienasi salakuljetuksella noin 100

Oikeuden mukaan perhe tienasi venekuljetuksilla noin 125  000 dollaria, nykykurssilla noin 100  000 euroa. Perhe tuomittiin korvaamaan rikoksesta saatu hyöty valtiolle yhteisvastuullisesti.

Pisimmän vankeustuomion sai perheen isä Sergei Bukin. Hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen, sillä oikeuden mukaan hänen merkityksensä rikollisryhmän toiminnassa ja rikoksen toteuttamisessa oli keskeinen.

Oikeus päätteli, että ilman hänen omistamaansa Saimaan kanavalla kulkukelpoista alusta rikollisryhmän olisi ollut vaikea toteuttaa salakuljetusta. Bukin teki kertomansa mukaan veneellä myös laillista bisnestä, muun muassa jokiristeilyjä Pietarissa, millä hän muun muassa perusteli sitä, että saisi pitää veneensä. Oikeus kuitenkin tuomitsi miehen veneen valtiolle rikoksentekovälineenä.

Tytär Tatiana Krupenina tuomittiin 3,5 vuoden vankeuteen ja alaikäinen poika sai 2 vuotta ehdollista vankeutta. Syytteessä oli myös seitsemän muuta henkilöä, jotka syyttäjän mukaan kuljettivat salakuljetettuja henkilöitä Lappeenrannasta Helsinkiin. Heidän syytteensä hylättiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa