Keskiviikko, 18.7.2018 
Riikka
Kotimaa

Palvelutalon asukkaat toivovat lisää henkilökuntaa - "Odotusajat ovat aika pitkiä, voi joutua odottamaan tunnista kahteen, että pääsee vessaan"

  • Matti Siippainen
  • Marko Puumalainen
Eero Hiltunen on asunut Validia-talossa jo 33 vuotta. Eero Hiltunen on asunut Validia-talossa jo 33 vuotta.

Invalidiliiton palvelutalo Validiassa Joensuun Merimiehenkadulla vietettiin keskiviikkona avointen ovien päivää yhteistilojen uuden ilmeen kunniaksi. Vuonna 1973 valmistunut palvelutalo on Joensuun vanhin.

Sähköpyörätuoleilla liikkuvat asukkaat ovat tuttu näky lähikaduilla. Asukkaista lähes kaikki käyttävät pyörätuolia. Kaikki tarvitsevat apua, kuka enemmän kuka vähemmän.

  - Tykkään liikkua eri paikoissa, kaupungille pääsen täältä nopeasti, liikun paljon yksin, kertoo 33 vuotta talossa asunut Eero Hiltunen.

Pari kuukautta sitten Validia-talossa otettiin käyttöön uutta mobiilitekniikkaa. Sen avulla henkilökunta näkee esimerkiksi kännyköistään, mitä apua milloinkin pyydetään ja miten kiireellistä se on. Tavoitteena on että odotusajat pienenisivät.

- Henkilökuntaa voisi olla enemmän. Yksi hoitaja lisää yövuoroon, Eero Hiltunen esittää.

Samaa mieltä on 12 vuotta talossa asunut Sanna Heikkinen. Hän toivoo pääsevänsä useammin pihalle ja kahville kaupungille.

Eero Hiltusen mukaan avun saanti on vuosien myötä hidastunut.

- Minusta odotusajat ovat aika pitkiä. Voi joutua odottamaan hoitajaa tunnista kahteen, että pääsee vessaan. Normaalisti tosin pääsee vartissa.

Koko juttu tilaajien luettavissa:

Joensuun palvelutalo on Invalidiliiton vanhin