Keskiviikko, 18.7.2018 
Riikka
Kotimaa

Poliisi tutkii: Törkeä raiskaus alaikäisten nuorten illassa Kiteellä - rikollisesta teosta kuultu alle 15-vuotiasta

  • Anni Kuittinen

Poliisi on tutkinut huhtikuussa 2017 tapahtunutta epäiltyä seksuaalirikosta. Poliisi sai 9.4. ilmoituksen, jonka mukaan Kiteen keskustassa sijaitsevassa yksityisasunnossa oli raiskattu alle 18-vuotias nainen.

Asunnossa oli ollut viisi alaikäistä nuorta viettämässä iltaa. Osa nuorista oli alle 15-vuotiaita. Illan aikana oli käytetty alkoholia.

Rikoksesta epäillään yhtä alle 18-vuotiasta nuorta miestä, joka on ollut pidätettynä esitutkinnan aikana. Lisäksi rikollisesta teosta epäiltynä on kuultu yhtä alle 15-vuotiasta poikaa.

- Rikosta on tutkittu törkeä raiskaus -rikosnimikkeellä, koska on todennäköisiä syitä epäillä että asianomistajan tiedotonta tai avutonta tilaa on käytetty tilanteessa hyväksi. Tämä tila on esitutkinnan perusteella johtunut alkoholin käytöstä. Alle 18-vuotiaaseen asianomistajaan kohdistunutta raiskausta tai sen yritystä voidaan pitää törkeänä tekomuotona, rikoskomisario Simo Hämäläinen kertoo.

Epäillyn rikoksen toteuttamiseen epäillään osallistuneen kaksi henkilöä.

Esitutkinnassa olennaisessa osassa ovat olleet nuorten puhelimiin taltioitu materiaali. Poliisi joutui esitutkinnan aikana pyytämään oikeusapua ulkomailta saadakseen tutkintaan puhelimista mahdollisesti poistettua materiaalia. Tämä vei kuukausia, ja siksi esitutkinta kesti yhteensä 10 kuukautta.

Simo Hämäläinen kertoo, että puhelimien tutkimiseen käytettiin ensin kaikki kansallinen osaaminen, mutta sitten oli vielä syytä epäillä, että ulkomailla olisi parempaa osaamista ja laitteita puhelimien tutkimiseen.

- Puhelimet olivat tutkittavina Israelissa, Hämäläinen kertoo.

Puhelimista etsittiin Hämäläisen mukaan kaikkea mahdollista, mitä puhelimiin voi tallentaa. Hänen mukaansa puhelimet olivat hyvin keskeinen tutkintalinja kyseisessä tapauksessa.

- Puhelimet korostuvat etenkin nuoriin liittyvissä rikoksissa.

Hämäläinen muistelee, että ulkomailta on pyydetty oikeusapua silloin tällöin aiemminkin, mutta sen ei voi sanoa olevan yleistä.

- Ei sitä ihan joka jutussa kysytä, sillä Suomessakin on hyvää osaamista.

Asia etenee nyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon Joensuuhun.

Päivitetty klo 11.43: Lisätty Hämäläisen kommentit puhelimien tutkinnasta.