Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Kolme tarinaa ystävyyden päättymisestä: Joululahja rikkoi 20 vuotta kestäneen ystävyyden

  • Anna Sievälä
  • Heikki Kotilainen

Valehtelu, luottamuksen pettäminen, itsekkyys. Karjalaisen lukijoiden tarinoista välittyy, että joskus hyväkin ystävyys voi päättyä kertarysäyksellä, jos toisen teko tai käytös vie siltä pohjan.

Karjalaisen kyselyyn vastanneet lukijat kertovat, että ystävyys on loppunut esimerkiksi rahariitoihin, parisuhteiden kolmiodraamoihin ja salaisuuksien paljastamiseen ulkopuolisille. Alla on kolme lukijoiden lähettämää tarinaa siitä, kuinka pitkä ystävyys katkesi yhtäkkiä.

Joululahja rikkoi 20 vuotta kestäneen ystävyyden

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olimme ystäviä yli 20 vuotta, ja luulin tuntevani ystäväni hyvin. Yllätykseni olikin suuri, kun hän suuttui yli kuusi vuotta sitten ostamani joululahjan vuoksi.

Lahjaa valitessani ajattelin ystävääni pelkästään hyvillä, lämpimillä ajatuksilla. Tarkoitukseni ei ollut suinkaan loukata häntä. Lahja oli mielestäni humoristinen.

Toisin kuitenkin kävi. Ihmettelin, kun en saanut häneen mitään yhteyttä - en soittamalla enkä tekstiviestillä. Lopulta päädyin ajatuksissani siihen, että antamani lahja on loukannut häntä.

Kirjoitin hänelle sähköpostia ja pyysin anteeksi, jos olin loukannut häntä, mikä ei ollut tarkoitukseni. Sain häneltä hyvin katkeran vastauksen, jossa hän haukkui minut aivan alimpaan helvettiin.

Hän meni todella henkilökohtaisuuksiin, ja minä loukkaannuin häneen. Viimeisimmässä yhteydenotossaan hän kirjoitti, että pysy kaukana hänestä ja hänen perheestään. Olen kyllä pysynyt.

Näkiessämme tervehdimme hyvin vaivaantuneesti.

Aluksi asia vaivasi minua hyvin paljon, mutta lopulta olen päätynyt siihen lopputulokseen, että hänen taustallaan ja ajatuksissaan on varmasti muitakin asioita kuin tämä antamani lahja.

Olisin kuitenkin halunnut selvittää asiat ihan perusteellisesti. Hän ei ole antanut siihen mahdollisuutta, joten annan asian olla.

Välien katkaisemisen syy jäi epäselväksi

Muutin myöhäisessä keski-iässä länsinaapuriin elääkseni yhdessä rakastamani miehen kanssa. Uusien ystävyyssuhteiden muodostaminen ei ollut enää helppoa siinä iässä. Vuosien jälkeen ystävystyin suomalaisyhdistyksen kirjallisuuspiirissä itseäni hieman vanhemman naisen kanssa. Yhdistäviä tekijöitä meillä olivat kuvataide ja samantyyppinen perhetausta, suomalaisuuden ja yksinäisyyden lisäksi. Hän oli jo etabloitunut taiteilija, minä vasta opiskelin taidekoulussa.

Tutustuimme toistemme taiteeseen, keskustelimme kaikesta, nauroimme ja itkimme yhdessä. Kunnes tuli kevät 2014. Hän ei vastannut puheluihini, tekstiviesteihini, sähköposteihini. Hänen tyttärensä kautta sain tiedon, että ystäväni voi hyvin, maalaa ja valmistelee näyttelyä.

Miten olin loukannut häntä? Oliko kyse siitä, etten voinut osallistua hänen syntymäpäiväjuhliinsa ulkomaanmatkan takia? Vai siitä, että pääsin sattumoisin esille paikallislehdessä, kun siinä oli reportaasi taideopiskelijoiden kevätnäyttelystä?

Myöhemmin sain yhteisen ystävämme kautta tiedon, ettei ystäväni halunnut kuulla minusta enää mitään. Jäljelle jäi vain suunnattoman paha mieli ja vastaamattomat kysymykset.

Ystävyys loppui yhteisen loman jälkeen

Yli 15 vuotta kestänyt ystävyytemme päättyi karmealla tavalla viime syksynä.

Olin lomamatkalla etelässä kahden naisystäväni kanssa. Kaikki sujui mukavasti, kunnes tulimme takaisin kotiin.

Minulle sanottiin, että olin varastanut molemmilta ystäviltäni lomalla sata euroa. Minut lavastettiin syylliseksi - sen teki toinen matkakumppaneistani. Hän vei myös minulta rahaa kukkarostani.

Toinen ystäväni ei usko minun olevan syytön vaan uskoo toisen matkalla mukana olleen ystävämme tarinaan. Hän ei halunnut nähdä tai kuulla mitään, vaikka yritin kertoa ja näyttää todisteita syyttömyydestäni. Kumpikaan ystävistäni ei halua nyt puhua minulle saati tavata.

Surullista tässä on se, että tämä ystävänä pitämäni henkilö rikkoi tunteettomasti ja julmasti samalla ystävyyteni tähän toiseen henkilöön vain vajaan kahdensadan euron vuoksi.

Lisää aiheesta Karjalaisen tilaajille:

Ystävyys päättyy useimmiten hiipumalla – huonolta tuntuvaa ystävyyttä ei ole pakko pitää yllä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa