Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Valvira huolissaan lähihoitajista, jotka varastavat lääkkeitä - "Olemme pohtineet, ohjataanko moniongelmaisia nuoria lähihoitajiksi"

  • Asta Tenhunen
  • Jouni Turunen

Hoitajien ja lääkärien lääkevarkaudet ja ilmitulleet päihdeongelmat ovat viime vuosina kääntyneet laskuun, kertoo Savon Sanomat. Asia käy ilmi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran uusista valvontatilastoista.

Valvira on kuitenkin huolissaan tapauksista, joissa lähihoitaja heti ensimmäisessä työpaikassaan varastaa lääkkeitä. Lähihoitaja on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, joka on suoritettavissa nopeimmillaan parissa vuodessa.

- Suomessa ei ole tutkimukseen perustuvaa näyttöä siitä, hakeutuuko lähihoitajiksi myös henkilöitä, jotka haluavat päästä käsiksi lääkkeisiin. Olemme myös pohtineet, ohjaavatko työviranomaiset moniongelmaisiakin nuoria opiskelemaan lähihoitajaksi välittämättä siitä, soveltuvatko he alalle, johtaja Tarja Holi Valvirasta sanoo.

- Jatkuvasti nimittäin tulee ilmi lähihoitajia, jotka heti ensimmäisessä työpaikassaan varastavat lääkkeitä. Heitä on tullut ilmi aika paljon. Tapauksia selviteltäessä on ilmennyt, että hoitajilla on ollut päihderiippuvuus - sen on täytynyt olla heillä jo ennen opiskeluaikaa tai viimeistään sen aikana.

Viime vuonna terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta puuttui 158 tapaukseen, joissa ammattihenkilön oikeuksia toimia hoitoalalla rajoitettiin tai vietiin oikeudet kokonaan. Lautakunnan tapaukset ovat vakavimpia alalla. Lievemmät voidaan hoitaa esimerkiksi työpaikoilla.

- Valvontalautakunnan käsittelemistä tapauksista yli puolet liittyy päihdeongelmiin.

Koko juttu tilaajille:

Useita hoitajia jäänyt kiinni lääkevarkauksista heti alalle tultuaan

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa