Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kotimaa

Kesken talvea muuttuvat nopeusrajoitukset ihmetyttävät - syynä ei olekaan ilkivalta

  • Anni Kuittinen
  • Jarno Artika
Nopeusrajoituskylteissä on mekanismi, jolla rajoitus voidaan vaihtaa koko kylttiä vaihtamatta. Nopeusrajoituskylteissä on mekanismi, jolla rajoitus voidaan vaihtaa koko kylttiä vaihtamatta.
Talvinopeusrajoitukset herättävät keskustelua joka vuosi ja tänä talvena oman mausteensa keskusteluun ovat tuoneet kummallisesti vaihtuvat nopeusrajoitukset.

Moni on kertonut ihmetelleensä, että esimerkiksi Kontiolahden Lehmon rampin kohdalla talvinopeusrajoitus muuttui yhtäkkiä kesken tammikuun sataseksi, vaikka normaalisti tiellä ajetaan talviaikaan 80 kilometrin tuntivauhtia. Vastaavia havaintoja on tullut myös Varkauden suuntaan mentäessä Liperin Kaatamon kohdalta.

Toisin kuin moni ensimmäisenä veikkaa, kyseessä ei välttämättä ole ilkivalta. Ely-keskuksen liikenneturvallisuuasiantuntija Esko Tolvanen kertoo syyksi aurauksesta aiheutuvan lumisuihkun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Nopeusrajoitusmerkki on usein varustettu kääntyvällä osalla, joka mahdollistaa helposti kesä- ja talvirajoituksen muutoksen ilman, että koko merkkiä tarvitsee vaihtaa. Kääntyvän osan lukitus voi kuluneena avautua, kun auran heittämä voimakas lumisuihku osuu siihen, Tolvanen kertoo.

Hän tietää, että tänä talvena on ainakin muutaman kerran käynyt näin. Vahingossa tapahtuneet muutokset nopeusrajoituksiin korjataan välittömästi, kun ne huomataan.

- Yleisöltä tulee palaute melko nopeasti, Tolvanen kertoo.

Pohjois-Karjalan tieverkostossa on satasen rajoitus talviaikaan yhteensä noin 105 kilometrin matkalla. Pisin osuus on Lieksan ja Kohtavaaran välillä kantatiellä 73, jossa satasta ajetaan 36 kilometrin verran.

Muut osuudet ovat lyhyempiä ja lyhyimmät ovat Joensuun kaupungin sisääntuloväylät Niittylahden ja Ylämyllyn suunnista. Ylämyllyn ja Noljakan välillä satasen pätkää on 7,7 kilometriä, Niittylahden ja Hukanhaudan välillä 6,5 kilometrin verran.

Näillä näkymin Pohjois-Karjalan talvirajoituksia ei olla ainakaan nostamassa lähitulevaisuudessa.

- Aivan viime vuosina ei ole otettu uusia 100 km/h -talvirajoituksen osuuksia käyttöön. Nykyisen ohjeen mukaan ne edellyttäisivät joko merkittävää parantamista vähäisempien liikennemäärien alueella, tai keskikaiteen rakentamista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa