Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Maakunta

Kolumni: Lassen, 77, kohtalon pitäisi havahduttaa

Vähällä huomiolla on meillä mennyt uutinen siitä, että helmikuun alun runsaissa lumisateissa on Ruotsissa menehtynyt neljä ihmistä.

Olemme ehkä tuskailleet omia lumisateitamme ja ainaisia lumitöitämme, mutta ihmisiä siis voi oikeasti kuolla, kansankodissakin.

Kun Suomen väestön keski-ikä nousee, on meilläkin aivan mahdollista käydä niin kuin Lasse Carlssonille, 77, Sundsvallissa kävi. Sadantuhannen asukkaan rannikkokaupunki Sundsvallista oli joskus laivayhteys Vaasaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Carlsson lähti kauppa-asioille lounasaikaan torstaina 1.2., lumisateessa. Hänen autonsa jäi kuitenkin kiinni hankeen omalla pihalla. Jälkikäteen on kerrottu, että joku naapuri oli lainannut hänelle lapiota, mutta lumen lapioiminen ei auttanut.

Jossain vaiheessa Carlsson istahti autoonsa. Sakea lumisade kuorrutti auton, johon vanhus oli uuvahtanut tai nukahtanut. Jossain vaiheessa auto sammui. Tytär löysi lumen hautaaman auton torstaina kello 19.

Yksi teoria on, että auton lumikuorrutus toimi peittona, jonka alla Carlsson tukehtui pakokaasuihin. Pakoputki oli ainakin katkennut hankeen ajossa.

Tyttären mukaan oli kuitenkin ilmeisiä merkkejä siitä, että mies olisi yrittänyt viimeisillä voimillaan päästä ulos autosta. Kuolintapa on groteski. Tytär puki asian sanoiksi:

”Kyllähän vanhukset kuolevat, mutta että tällä tavalla.”

Useat ihmiset näkivät Carlssonin autossaan, mutta kukaan ei ihmetellyt asiaa. Lumipyryssä kun kaikilla on omat kiireensä.

Kolmesta muusta kuolemantapauksesta on kahdessa kyse ulkona harhailleesta ruotsalaisvanhuksesta. Lisäksi Kramforsin kunnassa iäkäs nainen tuotiin sairaalasta kotiin, mutta hän menehtyi lumisateessa kotinsa lähelle. Poliisi tutkii tapahtumaa. Kuljetusyritys ja kuljettaja ovat lausuntonsa antaneet.

Huomasin näistä tapauksista lukiessani, että tietyn tyyppiset uutiset ovat kokeneet inflaation omassa mielessäni. Vanhuksen katoaminen kotoa tai hoitopaikasta on saanut liian vähäisen huomion. Kun Suomen väestö vanhenee, tulee näitä tapauksia uutispöydille aina vain lisää.

Ilmastonmuutoksen ansiosta talvisateiden määrä kasvaa tuntuvasti. Tulee siis entistä enemmän pyryjä, joissa vanhus hankeen hukkuu, unhoittuu – niin kuin erään joululaulun sylilapsi.

Jokatalvinen talviautoilujuttu ajaa jatkossakin asiansa. Loppupeleissä pienet seikat riittävät parantamaan turvallisuutta.

Auton polttoainetankki kannattaa pitää talvikelillä täynnä, sillä tykkylumen aiheuttama sähkökatkos keskeyttää jakelupumppujenkin toiminnan.

Lapio, tulitikut, taskulamppu ja hinausköysi takakontissa ovat halpoja henkivakuutuksia, eikä lämpimistä vaatteistakaan haittaa ole.

Matkapuhelimeen kannattaa ohjelmoida pikavalinnoiksi hätänumerot, lähiomaisten suorat numerot sekä sovellus, jonka avulla hätäkeskus näkee suoraan soittajan sijainnin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa