Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Kotimaa

Kutsumaton vieras tulee pihaasi, hän liukastuu - Asianajaja: Tapaturma voi viedä talon omistajan perikatoon

  • Timo Riistaniemi
  • Anni Karvinen
Tontin omistajan on muun muassa lumitöillään huolehdittava, etteivät pihalla vierailevat ihmiset joudu vaaraan. Tontin omistajan on muun muassa lumitöillään huolehdittava, etteivät pihalla vierailevat ihmiset joudu vaaraan.

Omakotitalon pihalle tulee joskus vieraita ihmisiä. Millainen vastuu omakotitalon omistajalla on pihalle kutsumatta tulevien hyvinvoinnista, Suomen Omakotiliiton lainopillisten asioiden asiantuntija, laamanni ja asianajaja Harri Kontturi?

- Moni ei tiedä tai hahmota, miten laaja kiinteistön omistajan vastuu on. Pahimmassa tapauksessa vieraalle sattunut tapaturma vie talon omistajan perikatoon. Omistajan velvollisuus on huolehtia siitä, että pihalla vierailevat ihmiset eivät joudu vaaraan.

Velvollisuudet juontuvat maankäyttö- ja rakennuslaista, jonka yläteesinä on, että kiinteistöt pihoineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne täyttävät terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset. Talven liukkaiden kelien lisäksi vaaraa voi aiheutua myös kesäaikaan. Monen vesijohtoverkostoon liittyneen talon pihassa on edelleen pihakaivo. Jossain pihassa on tehty kaivaustöitä ja jätetty kuopat täyttämättä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Lain ja oikeuskäytännön mukaan puhutaan siitä, että vieraan pitää päästä tavanomaisia reittejä pitkin kulkemaan turvallisesti. Tavanomainen reitti on reitti yleiseltä tieltä ovelle. Jos taas vieras oikaisee tontin poikki tai vaikka kävelee pihalle jäädytetyn pienen luistinradan yli tai könyää pihalla olevan liukumäen yli, ei olla enää tavanomaisella reitillä.

- Vastaavasti: jos vieras putoaa lahokantiseen kaivoon, on omistaja raskaassa vastuussa. Mutta jos vieras lähtee loikkimaan pihalla jonkin kaivannon yli ja putoaakin kaivantoon ja loukkaantuu, on mukana vieraan ikiomaa riskin ottoa.

Lisää tilaajille:

Omakotitalon omistajalla on raskas vastuu pihansa kunnosta

Oikeuskäytäntö saattaa olla muuttumassa - "Kiinteistönomistaja vastaa siitä, että liikkuminen on turvallista"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa