Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Kotimaa

Ugandan poliisi STT:lle: Miehen ruumiista löytyi aineita, joita voi kutsua huumausaineeksi

  • STT
Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa. Kuulusteltavat ovat olleet suomalaisen miehen kanssa jollakin tavoin tekemisissä.

–  Kuulusteluja ei ole vielä aloitettu. Haluamme kuulla, mitä he tietävät tästä miehestä. Tutkimme sitä, miten ja miksi hän tuli Kampalaan, kuka kutsui hänet, ketkä hänen kanssaan ovat olleet tekemisissä.

Kayiman mukaan miehen ruumista on löytynyt vieraita aineita, joista osaa voidaan kutsua huumausaineeksi. Ne ovat voineet aiheuttaa miehen kuoleman. Myrkystä ei poliisin tiedottajan mukaan ole kyse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kayiman mukaan tämä on selvinnyt ruumiinavausraportista ja toksikologisesta tutkimuksesta. Jälkimmäisestä on tulossa yksityiskohtaisempaa tietoa myöhemmin.

– Nyt en voi kertoa enempää ennen kuin kaikki yksityiskohdat ovat selvillä.

Hän ei vahvista, että kyse olisi murhasta ennen kuin poliisi saa tapahtumista lisää selvyyttä. Tiedottajan mukaan tutkimus on hyvin monimutkainen. Hän sanoo, että poliisi tutkii tapausta yhdessä Ugandan turvallisuuspalvelun kanssa.

KRP:n tietoon ei ole tullut tapauksesta uutta sitten perjantain.

Suomalainen liikemies löydettiin kuolleena Kampalan Pearl of Africa -hotellista 6. helmikuuta. Miehellä oli mukanaan kutsukirje, joka oli väärennetty. Ugandan poliisi ei Ylen mukaan ole vielä saanut selville, kuka kirjeen oli väärentänyt. Poliisi jatkaa sen tutkimista, kuka suomalaismiehen kanssa on ollut tekemisissä ennen kuolemaa.

Ugandalaisen New Vision -lehden mukaan kirjeessä oli Ugandan turvallisuuspalvelun johtajan, eversti Fred Bagyendan allekirjoitus.

Kuolleena löydetty oli tarjonnut Patrialle konsulttipalveluita

Kuollut mies oli tarjonnut puolustusteknologiaa valmistavalle Patrialle konsulttipalveluita muun muassa Indonesiassa ja Pakistanissa. Liikemies oli myös kertonut, että hänestä voisi olla "lisäarvoa" Patrian hankkeessa Qatarissa.

Tiedot selviävät Patrian sisäisestä selvityksestä, jonka valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) pyysi Uganda-tapauksesta. Selvityksessä ei mainita henkilöitä nimeltä, mutta esimerkiksi Patrian Land-liiketoiminnan johtaja Mika Kari sekä markkinointi- ja myyntijohtaja Juha Simola joutuivat jättämään työnsä kohun takia.

Patrian mukaan liikemies oli ensimmäisen kerran yhteydessä Patrian Land-toiminnan myyntihenkilöön toissa vuoden marraskuussa, minkä jälkeen liikemiehen kanssa järjestettiin palaveri. Liikemiehen mukaan hänestä olisi voinut olla Patrialle apua Indonesiassa ja Pakistanissa. Mies tarjosi palveluksiaan myös Patrian Qatarissa meneillään olevaan hankkeeseen. Patria kuitenkin totesi, ettei konsulttipalvelulle Qatarin osalta ollut tarvetta.

Miehen kuitenkin arveltiin mahdollisesti voivan olla avuksi Patrian Pakistanin-markkinointiprojektissa. Tämän vuoksi Patria aloitti liikemiehen kanssa viime vuoden tammikuussa liikekumppanin valintaprosessin (BPS). Prosessi kuitenkin keskeytettiin, koska Patria lopetti kaikki markkinointitoimet Pakistanin kanssa.

Liikemies kertoi tapaavansa valtionjohtoa Ugandassa ja Mosambikissa

Liikemies oli seuraavan kerran yhteydessä Patriaan viime joulukuussa, jolloin hän ehdotti tapaamista liittyen hänen tulevaan matkaansa Afrikkaan. Patrian Land-organisaatioon kuuluva myyntihenkilö ja liikemies tapasivat 21. tammikuuta. Tuolloin liikemies kertoi vierailevansa muun muassa Ugandassa ja Mosambikissa, missä hän aikoi edistää omia hankkeitaan.

Liikemies kertoi tapaavansa matkallaan puolustusministeriön ja valtion ylintä johtoa. Patrian mukaan mies pyysi saada näyttää Patrian julkisia esitteitä valtionjohdolle, jos siihen tulisi mahdollisuus.

Tapaamisen jälkeen Patria toimitti miehelle julkiset esitteet ja antoi hänelle kirjallisen luvan niiden esittämiseen Ugandassa ja Mosambikissa. Patria myös jatkoi liikemiehen kanssa aiemmin keskeytettyä liikekumppanin valintaprosessia.

Patria on myöntänyt, että suomalaismiehelle myönnetyn Patrian markkinointiluvan on allekirjoittanut myyntijohtaja Markku Koivisto. Patria on kuitenkin ilmoittanut, ettei myyntijohtajalla ole ollut riittäviä valtuuksia luvan antamiseen.

–  Vaikka annettu kirje on sisällöltään ja juridisesti löyhä eikä se ole toimeksianto eikä sopimus, vaan lupa antaa esitteitä, olisi tällaisen antaminen vaatinut ensin BPS-prosessin loppuun viemistä sekä jonkinasteisen konsulttisopimuksen allekirjoittamisen. Tältä osin Patrian omaa prosessia ei ole noudatettu, kerrotaan Patrian sisäisessä selvityksessä.

Patria kertoo selvittävänsä, onko vastaavia tapauksia enemmänkin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa