Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Kotimaa

SDP haluaa supon koko toiminnan parlamentaarisen valvonnan piiriin

  • STT
Oppositiopuolue SDP vaatii, että suojelupoliisin koko toiminta on saatava asianmukaisen parlamentaarisen valvonnan piiriin.

–  Tämä yli kymmenen vuotta kestänyt supoa koskeva keskustelu on nyt syytä saada päätökseen. Asian tärkeyttä korostaa se, että hallitus on tässä lakikokonaisuudessa esittämässä supon toiminnan merkittävää muutosta: poliisiorganisaatio muuttuu tiedustelulaitokseksi, kansanedustaja Mika Kari perusteli ryhmäpuheenvuorossa tiedustelulakien lähetekeskustelussa.

Lakipaketin kiireellisyydestä voidaan SDP:n mukaan päättää sitten, kun paketti on kasassa ja perustuslakivaliokunta ottanut asiaan kantaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Asiat siis määrittävät aikataulun, ei toisinpäin. Tässäkään asiassa rattaita ei pidä laittaa hevosen eteen, Kari sanoi.

SDP korostaa, että tiedustelulakien pitää paitsi vahvistaa kansallista turvallisuutta, myös kunnioittaa kansalaisten perusoikeuksia.

─ Suomi tarvitsee ajantasaisen tiedustelulainsäädännön. Hyväksyttävä lainsäädäntö ei saa kuitenkaan mahdollistaa kansalaisten viestintään kohdistuvaa kohdentumatonta massavalvontaa, Kari sanoi.

SDP:n mukaan on myös saatava varmuus siitä, ettei esitetyllä perustuslain muutoksella tähdätä tulevaisuudessa kansalaisoikeuksien rajoittamiseen tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Esittelevät ministerit painottivat esittelypuheenvuoroissaan jälleen tiedustelulakien saattamista voimaan pikaisesti. SDP on avainasemassa, sillä se pystyisi yksinään estämään vaadittavien perustuslakimuutosten säätämisen kiireellisessä järjestyksessä.

"Suomi voi ottaa opiksi muiden virheistä"

Myös vihreät korosti omassa puheenvuorossaan kansalaisten vapauksia ja oikeuksia turvallisuuden vastapainoksi.

–  Maailmalta löytyy valitettavan paljon esimerkkejä, miten tiedusteluvaltuuksia on käytetty väärin, kansanedustaja Jyrki Kasvi sanoi vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.

Hänen mukaansa Suomen kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ottaa oppia muista maista, joissa vastaavia lakeja on jo säädetty.

–  Moni on sanonut, että Suomi on jäljessä muita maita. Toisaalta Suomi voi nyt ottaa opiksi muiden virheistä, Kasvi sanoi.

Hänen mukaansa tärkeimmät opit, mitä maailmalta voi saada, koskevat tiedusteluviranomaisten valvontaa.

Kasvin mukaan vihreä eduskuntaryhmä muodostaa kantansa kiirehtimismenettelyyn vasta asiantuntijakuulemisten jälkeen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa