Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Kotimaa

Puhemiesneuvosto riitaantui tiedustelulakien valmistelusta

  • STT
Eduskunnan puhemiesneuvostossa on syntynyt erimielisyyttä tiedustelulakien valmistelusta ja suojelupoliisin valvonnasta.

SDP:n mukaan hallituspuolueet eivät olleet valmiita hakemaan kompromissia SDP:n vaatimiin eduskunnan työjärjestyksen muutoksiin.

Puhemiesneuvosto hyväksyi äänestysten jälkeen työjärjestykseen muutokset, jotka liittyvät uuden perustettavan tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtäviin ja asiakirjojen salassapitoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP on tiedustelulakien eduskuntakäsittelyn alkaessa vaatinut kovaan ääneen, että supo on saatava kokonaisuudessaan parlamentaariseen valvontaan samalla kun se muuttuu tiedusteluviranomaiseksi. Puolue olisi muun muassa halunnut, että tästä tulee uusi selkeä kirjaus työjärjestykseen.

Se vaati myös tarkennusta kohtaan, jossa määritellään, että salassa pidettäviä olisivat sellaiset asiakirjat, joista tiedon antaminen voi vaarantaa kansallista turvallisuutta. SDP vaati, että työjärjestykseen lisättäisiin tarkentava määre "vakava vaarantaminen". Puolueen mukaan tämä kirjaus turvaisi sen, että eduskuntatyön salassapitovelvollisuus ei kohtuuttomasti rajoita suuren yleisön tiedonsaantioikeutta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi asiaa Twitterissä sanoen, että syntynyt repeytymä ei ole hyvä alku tiedustelulakien käsittelylle eduskunnassa.

–  Valiokuntatyöskentely tulee osoittamaan, voidaanko lakimuutoksista saavuttaa laajempaa yhteisymmärrystä vai päätyykö eduskunta asiassa huomattaviin erimielisyyksiin, Lindtman sanoo.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa