Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Kotimaa

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Maailma hybridisodassa

Toissa viikolla levottoman maailman katseet kohdistuivat Müncheniin turvallisuuskonferenssiin. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko käytti siellä puheenvuorossaan kovia sanoja, varoittaen maailmaa Venäjän käymästä maailmanlaajuisesta ja totaalisesta hydridisodasta.

Ukraina on sodassa Venäjän kanssa, joten presidentin puhe olisi helppo kuitata omaa maan etua ajavaksi liioitteluksi. Kuitenkin useampikin tuore uutinen tukee Poroshenkon näkemystä.

Hybridisodankäynnillä tarkoitetaan keinoja, joilla pyritään painostamaan joku toimimaan omaa etuaan vastaan. Keinot hybridisodassa ulottuvat pehmeistä mielikuvista kovaan talouteen ja energiasta verkkomeemeihin. Mutta aina osana hybridiä keinovalikoimaa on myös sotilaallinen voima tai sen käytön uhka. Hybridisodassa taistelukenttä on usein kansalainen, joka demokratiassa on avain päätöksentekoon vaikuttamiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän Yhdysvaltain presidentinvaaleihin suuntaama hyökkäys on tutkimusten myötä piirtynyt esiin. Ensimmäiset syytteet on nostettu ja syytekirjelmä kertoo, miten Venäjä käytti hyväkseen Yhdysvaltain sisäpolitiikan jyrkkiä jakoja ja sosiaalisen median mahdollisuuksia.

Itse asiassa yhdysvaltalaiset pääsivät jopa seuraamaan osana tätä suunnitelmaa toteutettua venäläisten hakkerointia reaaliajassa Hollannin tiedustelupalvelun hakkeroitua hakkerit. Britannia ja Yhdysvallat ovat myös suorin sanoin syyttäneet Venäjää viime kesänä tuhojaan tehneen haittaohjelman levittämisestä.

Olennainen osa al-Assadin hirmuhallinnon pystyssä pysymistä ovat venäläiset sotilaat. Heistä merkittävä osa taistelee Wagner-palkkasoturiyrityksen leivissä eli he eivät ole virallisesti Venäjän valtion sotilaita.

Muutama viikko sitten Syyrian hallituksen joukot hyökkäsivät kapinallisia vastaan ja heidän rinnallaan taistelivat Iranin lähettämät joukot ja Wagner-yhtiön venäläiset sotilaat.

Kyseisessä tukikohdassa oli myös Yhdysvaltain asevoimien henkilöstöä, ja vastaus hyökkäykseen oli sen mukainen. Hyökkääjien tappiot olivat valtavat, puhutaan jopa useammasta sadasta kuolleesta venäläisestä.

Tuttuun tapaan venäläiset ovat kieltäneet tappiot ja muutama sittemmin myönnetty on leimattu yksittäisiksi ihmisiksi vailla kytkentää valtioon.

Surmansa saaneiden omaiset ovat tästä toki eri mieltä. Joka tapauksessa Deir ez-Zorin kaupungin lähellä käydyssä taistelussa olivat käytännössä vastakkain Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimat. Hybridisodalle ominaisen kiellettävyyden (deniability) takia, tämä taistelu ei johtanut ainakaan näkyvästi tilanteen pahenemiseen.

Putin kieltää kaiken ja Trump uskoo, tai on ainakin uskovinaan. Ainakin toistaiseksi.

Suomikin on joutunut viime vuosina jatkuvasti monenlaisen Venäjän hybridivaikuttamisen kohteeksi. Meillä on viimeisen neljän vuoden aikana lähes 50 miljoona euroa tappiota tehnyt kiekkojoukkue, jonka omistus on merkittäviltä osin Putinin lähipiirissä.

Meillä on poliitikko, joka kokoaa taakseen marginaaliväkeä ajaakseen Venäjän etujen mukaista politiikkaa.

Norjaan ja Suomeen päästetyt turvapaikanhakijat olivat valtiojohdon tulkinnan mukaan viesti meille ja muulle Euroopalle. Meillä on ollut Fennovoiman farssimaisia piirteitä sisältänyt prosessi ja viimeisimpänä esille tullut tieto Venäjän tiedustelupalvelujen aktiivisuudesta.

Jokainen valtio pyrkii omalla ulko- ja turvallisuuspolitiikallaan luomaan itselleen mahdollisimman hyvän ja turvallisen aseman maailmassa. Suomi perustaa oman linjansa presidentti Niinistön pilarimalliin, jossa neljä tärkeää osa-aluetta säätyvät toistensa mukaan. Kun yksi heikkenee, on toisten vahvistuttava.

Pilarit ovat uskottava puolustuskyky, läntiset kumppanuudet (mm. EU, Ruotsi, Yhdysvallat, Nato), mahdollisimman hyvä suhde Venäjään ja kansainväliset yhteisöt, esimerkiksi YK.

Sotilaallista uhkaa meihin ei kovinkaan todennäköisesti juuri nyt kohdistu, mutta emme elä myöskään syvää rauhantilaa. Jokaisesta pilarista on pidettävä huolta parhaan mukaan, mutta pienen maan tehtäväksi jää yleensä vain sopeutua. Siksi noiden pilarien tarkka ja tarpeen tullen nopea säätämiskyky on niin olennaista. Siinä perin vähän kadehdittava tehtävä valtiojohdollemme kaiken tämän häilyvän hybridisodan keskellä.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi