Torstai, 21.11.2019 
Hilma
Kotimaa

Nokkonen valittiin vuoden yrtiksi - sisältää enemmän kalsiumia ja rautaa kuin pinaatti

  • Anna Sievälä
  • Marko Puumalainen
Nokkosessa on paljon esimerkiksi rautaa. Nokkosessa on paljon esimerkiksi rautaa.
Nokkonen on valittu vuoden 2018 luonnonyrtiksi. Valinnan teki kokouksessaan Arkiset Aromit ry.

- Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta silti vielä aivan liian vähän käytetty esimerkiksi pinaattiin verrattuna, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Nokkosessa on pinaattia enemmän esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Lisäksi nokkonen sisältää runsaasti myös C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E sekä K-vitamiineja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nokkosta voi käyttää ruoanlaitossa samaan tapaan kuin pinaattia.

- Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi ja yrttijuoma-ainekseksi. Myös nokkosen siemenet sopivat lähes minkä ruoan lisukkeeksi tahansa. Niitä voi ripotella muun muassa aamiaispuuron tai myslin päälle, Arktiset Aromit neuvoo.

Nokkosta voi kerätä itse luonnosta ja käyttää sitä tuoreena, pakastettuna tai kuivattuna. Suomessa on myös pieniä nokkostuotteita valmistavia yrityksiä, jotka tekevät nokkosesta muun muassa jauheita, rouheita ja juomia.

- Elintarvikekaupan toivoisi ottavan laajemmin pakastenokkosen valikoimiinsa samaan tapaan kuin pakastepinaatin. Kauppa ja ammattikeittiöt voisivat helposti korvata osan pinaattituotteista ja ruoista ravintorikkaamman nokkosen avulla. Tämä mahdollistaisi nokkoselle paljon nykyistä suuremman viljelyalan ja työllistäisi kotimaassa, yhdistys toivoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa