Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Kolumni: Sote mittaa myös opposition vastuullisuuden

Tavallisesti asiantuntevissa piireissä käynnistyi ääntenlaskenta välittömästi sen jälkeen, kun fundamentalistioikeistolainen Vapaavuoren vasalli, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ilmoitti äänestävänsä eduskunnassa hallituksen sote- ja maakuntapakettia vastaan.

Moni ennustaa, että kun Lepomäki saa mukaansa muutaman muun kokoomuksen epäilevän Tuomaan, niin sote ja sen myötä myös hallitus kaatuu.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tätä mielikuvaa omilla lausunnoillaan vahvistanut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kieltämättä hallituksen enemmistöasema eduskunnassa on hyvin ohut.

Yleisesti viljeltyyn ja kaiketi ilmeisen hyväksyttyyn (?) mielikuvaan liittyy se asenteellinen vääristymä, että oppositio äänestää aina hallituksen esityksiä vastaan.

En ole huomannut kenenkään edustavan sellaista ajatusrakennelmaa, että kun kyse on Suomen historian suurimmasta palvelurakenteen uudistushankkeesta, joka koskee jollakin tapaa kaikkia suomalaisia ja joka rahassa vastaa yli puolta julkisen talouden menoista, vastuullinen osa oppositiosta voisi asettua hallituksen tueksi.

Ehdoton edellytys tietysti on se, että kun hallitus antaa viimeiset lakiesityksensä eduskunnalle, ne täyttävät perustuslain vaatimukset.

Jos ja kun niin käy, vastustaminen vastustamisen vuoksi ei edustaisi vastuullista politikointia.

Sosiaalidemokraateissa on niitä, jotka haikailevat vielä viime vaalikaudella kaatuneen mallin perään. Se on turhaa, perustuslain tulkinta ei siitään muuksi muutu.

Vastaavasti sosiaalidemokraateissa on paljon heitä, jotka haluavat kansanvaltaisen sote-mallin. Heille maakuntamalli käy oikein hyvin.

Edustaja Lepomäki vastustaa hallituksen mallia, koska Helsinki ensin ja koska terveystalot ensin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (Ylen ykkösaamu) kannattaa Lepomäkeä, koska julkinen sektori ensin ja koska kansanvaltainen sote-hallinto ensin.

Lukuohje: Koska kaiken vastustaminen ensin.

Uutta sote-rakennetta on valmisteltu jo viime vuosikymmenen loppupuolelta lähtien.

Niin pitkälle kuin nyt ei ole päästy koskaan aikaisemmin. Silti lepomäkien ja anderssonien mielestä nytkin pitää kaataa kupit nurin ja ottaa vielä muutama vuosi aikalisää.

Se maksaisi miljardeja. Taas pitää muistuttaa siitä, ettei sote-uudistusta ole tarkoitettu menoleikkuriksi. Suomen ikärakenne on sellainen, ettei menoja voi leikata muuten kuin jättämällä ihmiset hoitamatta.

Kolmen miljardin hillintä ennustettuun menojen kasvuun vuoden 2025 tilanteessa on ihan eri asia kuin leikkaaminen.

Taustamuuttujat kyllä tunnetaan politiikan vastuullisissa kamareissa. Sekin tiedetään, että syksyllä Suomessa pidetään joka tapauksessa vaalit. Joko maakunta- tai eduskuntavaalit.

Kummat, se on nyt tiukkapaikassa opposition valinta!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi