Lauantai, 31.10.2020 
Arto, Arttu, Artturi
Kotimaa

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Ari Marjeta on tunnettu mies sekä politiikasta että yritystoiminnasta

  • Jani Leinonen
  • Samuli Kuittinen
Ari Marjeta kuvattuna Topinka-yhteisön perhekodissa vuonna 2016. Ari Marjeta kuvattuna Topinka-yhteisön perhekodissa vuonna 2016.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Ari Marjeta, 58, on Lieksassa tunnettu henkilö sekä politiikasta että yritystoiminnasta. Politiikassa hän on vaikuttanut muun muassa Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana sekä pyrkinyt puolueensa SDP:n varapuheenjohtajaksi. Marjetan yritystoiminta kantaa nimeä Topinka-yhteisö. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi syytteen syyskuussa.

Noin kuukausi sitten Marjeta pyysi eroa Lieksan kaupunginvaltuuston jäsenyydestä sekä kaikista muista kaupungin luottamustoimista terveydellisten syiden vuoksi. Lieksan kaupunginvaltuusto myönsi hänelle eron kokouksessaan 19. helmikuuta. Jo viime vuonna Marjeta halusi vähentää poliittisia luottamustoimiaan.

Toukokuussa 2017 Marjeta ilmoitti, ettei halua jatkaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana enää silloin alkamassa olleella valtuustokaudella. Marjeta perusteli tuolloin Lieksan Lehdessä, että päätökseen johti kolme syytä: selkä, Merilä ja Kylänlahti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selän vanha vaiva oli alkanut oireilla, mikä Marjetan mukaan vaikeutti kokouksissa ja ajomatkoilla istumista. Merilä ja Kylänlahti viittaavat puolestaan Marjetan viime vuosina laajentuneeseen yritystoimintaan, joka kantaa nimeä Topinka-yhteisö.

Topinka-yhteisöllä on toimintaa kahdessa paikassa Lieksassa: Kylänlahdella ja Merilässä. Topinkaan kuuluvat muun muassa perhekoti sekä kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisen yksikkö.

Merilän entiselle koululle perustettiin viime kesänä lastensuojeluyksikkö Nuutti. Perhekodin ja palveluasumisen lisäksi Topinka-yhteisöllä on majoitus- ja ravintolatoimintaa. Ari Marjeta omistaa 74 prosenttia Topinka-yhteisön taustayhtiöstä Humaniores Oy:stä.

Marjeta on ollut aktiivinen politiikassa sekä Lieksassa että puolueessaan SDP:ssä. Viime vaalikauden (2013-17) ajan Marjeta toimi Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Huhtikuussa 2017 järjestetyissä edellisissä kuntavaaleissa Marjeta sai 191 ääntä ja tuli valituksi valtuustoon.

Helmikuussa 2017 Marjeta pyrki puolueensa SDP:n varapuheenjohtajaksi. Hän sai puoluekokouksessa suhteellisessa vaalissa 368 ääntä eli noin 200 ääntä vähemmän kuin kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu ehdokas.

Koulutukseltaan Marjeta on teologian maisteri. Lastensuojelun puolella hän on suorittanut Lastensuojelun perhetyön erikoistumisopinnot Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Marjetalla ei ole biologisia lapsia.

- Perhekodissamme ja kaksi vuotta sitten perustetussa kehitysvammaisten aikuisten tehostetun palveluasumisen yksikössä Vennyssä on ollut tähän mennessä yhteensä noin 30 lasta – omia lapsia minulla ei ole, mutta olen saanut kasvattaa näin suuren joukon hyvin läheisiksi muodostuneita sijoituslapsia, mistä olen hyvin kiitollinen, hän esittäytyi SDP:n puoluekokoukselle vuosi sitten.

Marjeta on saanut Suomen Leijonan ansioristin sekä yrittäjän timanttiristin 30-vuotisesta yrittäjätoiminnasta.

Lisää aiheesta:

Ari Marjeta: "Lastensuojelussa toimiva voi joutua tällaisiin tilanteisiin"

IL: Lieksan kaupunginvaltuuston ex-puheenjohtajaa Ari Marjetaa epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Lapsen hyväksikäytöstä epäilty Ari Marjeta vetäytynyt päivittäisestä työstä: "Ei vaikuta kehitysvammaisten palvelukodin toimintaan"

Muokattu 14.9.2018 kello 15.45. Lisätty tieto siitä, että Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi Marjetaa vastaan nostetun syytteen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi