Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Suomen passilla pääsee ilman viisumia 178 maahan - "Ei mitään erityisen vaikeaa maata"

  • Timo Riistaniemi
  • Juha Inkinen

Kolmen viime vuoden aikana Suomen passin viisumittomien maiden maamäärä on noussut 172:sta 178:aan. Mitkä maat ovat vapauttaneet suomalaiset viisumeista, ulkoministeriön vastuuvirkamies Timo Täyrynen?

- Suomi tekee viisumivapaus- ja viisumivelvollisuuspäätökset yhdessä muiden Schengen-maiden kanssa. Viime aikoina viisumivapaussopimuksia on tehty esimerkiksi Perun, Kolumbian ja Yhdistyneiden arabiemiraattien kanssa sekä monien maiden kanssa koskien pelkästään biometrisin tunnistein varustettuja passeja. Jälkimmäiseen luokkaan kuuluvat esimerkiksi Ukraina ja Georgia.

Mihin kaikkiin maihin suomalainen tarvitsee viisumin?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Tähän ei ole yleisvastausta, koska myös matkan tarkoitus (loma- tai työmatka) tai henkilön ammatti (esimerkiksi toimittaja) tai passityyppi voi vaikuttaa viisumivelvollisuuteen. Viisumivelvollisuuteen vaikuttavat myös oleskelun pituus tai matkustusmuoto: lentokone, laiva tai maaraja.

- Suomella tai Schengen-mailla ei siten ole yhtenäistä listaa suomalaisille viisumivapaista maista. Yleensä viisumivelvollisuus on vastavuoroinen ja tänne tulevien viisumivelvollisten henkilöiden osalta on yhteinen EU-käytäntö.

Mihin maihin suomalaistenkin on hankalaa päästä?

- Meillä ei ole tiedossa mitään erityisen vaikeaa maata.

Lisää aiheesta Karjalaisen tilaajille:

Suomen passi on enää maailman kolmanneksi vahvin

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa