Perjantai, 18.1.2019 
Laura
Kotimaa

Varas törsäsi lahtelaisnaiselta varastetulla pankkikortilla 200 euroa lähimaksua hyödyntäen - tulevaisuudessa ei enää onnistu

  • Mikko Kivelä
  • Mikko Makkonen

Lähimaksuominaisuudella varustetun maksukortin vilpillinen käyttö on helppoa, uutisoi Etelä-Suomen Sanomat. Tämän sai kokea lahtelaisnainen, jolta varastettiin lompakko maksukortteineen työpaikalta aamulla työtauon aikana. Iltaan mennessä kahta korttia oli käytetty noin 20 kertaa. Ostosten yhteisarvo oli noin 200 euroa.

Lahtelaisnaisen korttivarkaus varmistui seuraavana päivänä, kun korteilla tehdyt ostokset näkyivät tilillä. Toisella kortilla oli asioitu ruokakaupassa, Alkossa, uudelleen ruokakaupassa, apteekissa ja ravintolassa.

- Lähimaksukortin väärinkäyttäjä pystyy nopeasti aiheuttamaan vahinkoa ennen kuin omistaja huomaa mitään, sillä kukaan ei tarkista identiteettiä, nainen harmittelee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänestä on ihmeellistä, että henkilö voi käyttää lähimaksukorttia ravintolassa useita kertoja ilman, että henkilökunta olisi vilkaissut korttia ja havainnut, että sen haltija on nainen, mutta ostokset teki mies. Myöhemmin hän sai vielä selvitettyä, että ostokset tehnyt mies tunnetaan ravintolassa siitä, että hänellä ei yleensä ole rahaa.

Yrityksen intressissä on vain se, että kauppa käy, maksajasta ei niin väliä, nainen arvelee.

- Jos varastetulla lähimaksukortilla on tehty ostoksia ilman vahvaa tunnistamista (pin-koodi), eikä asiakas ole toiminut petollisesti, pankki vastaa väärinkäytöksistä, huomauttaa asiantuntijapäällikkö Jani Hautala OP:stä.

Tulevaisuudessa vastaavaa ei enää pääse tapahtumaan, sillä lähimaksaminen ilman pin-koodia on mahdollista enintään viisi kertaa. Muutos tulee voimaan syksyllä 2019. Tiistaina julkistetun EU-sääntelyn myötä lähimaksukortilla voi maksaa enintään 50 euron suuruisia kertaostoksia, kun raja nyt on 25 euroa.

Koko juttu tilaajille:

Varastetuilla korteilla tehdään 20 ostosta päivässä - lähimaksun väärinkäyttö on helppoa

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa