Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Kesälahden koulun rehtori: "Olin aika surullinen, kun kuulin tästä kirjoituksesta"

  • Anna Sievälä
  • Mikko Makkonen
Aihekuva, ei liity jutun tapaukseen Aihekuva, ei liity jutun tapaukseen

Kesälahden koulun rehtori Lilja Konttinen-Miinalainen kertoo kuulleensa perussuomalaisten Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajan Marko Koskisen Facebook-kirjoituksesta, jossa Koskinen arvostelee turvapaikanhakijoiden vierailua koululla.

Konttinen-Miinalainen kertoo, että keskiviikon vierailu oli tavallinen osa koulun kansainvälisyysohjelmaa. Yksi Kesälahden koulun painopistealueista on kansainvälisyys.

- Meillä on eri maista hyvin usein ja hyvin paljon vieraita, jotka kertovat omasta kulttuuristaan. Koivikon turvapaikanhakijat olivat koulullamme kertomassa omasta kulttuuristaan samalla tavalla kuin meillä oli hiihtolomaviikon alusviikolla japanilaisia ja kohta tulee saksalaisia ja venäläisiä vieraita, Konttinen-Miinalainen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turvapaikanhakijoiden joukossa oli rehtorin mukaan ainakin irakilaisia vieraita, jotka kertoivat normaalisti maastaan ja kulttuuristaan.

- He näyttivät kuvia omasta maastaan, olivat kertoneet kulttuuristaan ja opettaneet tanssin. He kertoivat myös tulemisestaan Suomeen ja siitä, miten ovat täällä opetelleet suomen kieltä. Kuulin opettajien ja oppilaiden palautteesta, että tilaisuus oli ollut erittäin miellyttävä ja mukava, Konttinen-Miinalainen kertoo.

Aiemmista ulkomaalaisten vierailuista koululla ei ole rehtorin mukaan tullut palautetta. Myös Puhoksen koulusta on ollut esimerkiksi viime vuonna turvapaikanhakijalapsia käymässä Kesälahden koulussa, ja vastaavasti Kesälahden koulun oppilaita on vieraillut Puhoksen koulussa.

- Olin aika surullinen, kun kuulin tästä kirjoituksesta. Ikään kuin jokin maa tai jonkinmaalaisuus nostetaan sellaiseksi, jota ei hyväksytä, Konttinen-Miinalainen toteaa.

- Yllättää, että yhtäkkiä tartutaan noin voimakkaasti. Erittäin surullista.

Hän lisää, että Kesälahden koulu on myös mukana varhennetussa kielihankkeessa, jonka kautta koulussa on ollut vieraita esimerkiksi Thaimaasta ja Meksikosta.

Kesälahden koulun toiminnan perusajatuksiksi on Kiteen kaupungin verkkosivuilla listattu rehellisyys, vastuullisuus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo.

- Meidän painopistealueemme on kansainvälisyys, ja kansainvälisyysperinne on ollut Kesälahden koulussa jo 1980-luvun taitteesta lähtien, Konttinen-Miinalainen sanoo.

- Tämä on normaalia, tavallista ja arkipäiväistä toimintaa, hän lisää.

Lue lisää:

Perussuomalaisten piirijohtaja tulistui Facebookissa turvapaikanhakijoiden kouluvierailusta Kesälahdella - "En varmaan julkaisisi toista kertaa"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa