Tiistai, 20.10.2020 
Kasperi, Kauno
Kotimaa

Mies tuomittiin kahden sukulaislapsensa hyväksikäytöstä - yritti saada kohtuullistamista tuomioon vetoamalla lumitöihin

  • Anna Sievälä

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi pohjoiskarjalaisen miehen tammikuussa kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen kahden sukulaislapsensa hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden laatimasta tuomion julkisesta selosteesta käy ilmi, että ensimmäinen rikos tapahtui vuonna 2011. Mies oli käyttänyt hyväkseen tekohetkellä 6-8-vuotiasta tyttöä. Teko täytti törkeän lapsen hyväksikäytön tunnusmerkit.

Toinen rikos tapahtui vuosina 2013-2015. Tässä tapauksessa mies oli useita kertoja kosketellut tekoaikaan 5-10-vuotiasta lasta. Näistä teoista mies tuomittiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt 67-vuotias mies yritti käräjäoikeudessa saada rangaistukseensa lievennystä siksi, että hän tunnusti teot jo esitutkinnassa. Kohtuullistamisperusteina mies vetosi myös korkeaan ikäänsä, heikkoon terveydentilaansa ja siihen, että omakotitalokiinteistön lumityöt ja polttopuiden teko tuottavat hänen vaimolleen ylivoimaisia vaikeuksia. Mies vetosi kohtuullistamisperusteena myös siihen, että rikoksista oli kulunut pitkä aika.

Käräjäoikeus totesi, ettei mies paljastanut esitutkinnassa oma-aloitteisesti mitään sellaista, joka olisi ollut tekokokonaisuuden kannalta olennaista. Tuomioistuin ei ottanut lieventämisperusteina huomioon myöskään miehen ikää, terveydentilaa tai vaimolle miehen vankeusrangaistuksesta aiheutuvia taloudenpidon ongelmia.

Pitkä aikakaan ei ollut käräjäoikeuden mukaan lieventävä seikka, koska pisimmilläänkin teoista oli kulunut aikaa kuusi vuotta.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhreilleen korvauksia. Lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön uhrille mies määrättiin maksamaan kärsimyksestä 15 000 euroa ja tilapäisestä haitasta 5 000 euroa.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön uhrille miehen puolestaan pitää maksaa kärsimyksestä 3 500 euroa.

Karjalainen ei julkaise tuomitun nimeä tai lasten tarkempaa ikää rikosten uhrien suojelemiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi