Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Kotimaa

Urheilulääkäri Pippa Laukka: Työuupumus voi johtua ennemmin omista valinnoista ja surkeasta kunnosta, ei aina työstä

  • Jonna Arola
  • Risto Aalto
Pippa Laukan mukaan uupumusta käsitellään terveydenhoidossa liian työkeskeisesti. Pippa Laukan mukaan uupumusta käsitellään terveydenhoidossa liian työkeskeisesti.

Mitä jos? Mitä jos työuupumukseksi tulkittu olotila on jotain muutakin?

Urheilulääkäri, tietokirjailija Pippa Laukan mukaan uupumusta käsitellään ja hoidetaan terveydenhuollossa aivan liian työkeskeisesti: Uupunut ihminen hakeutuu työterveyshuoltoon, ilmiötä tutkii työterveyslaitos, ja niin edelleen.

– Juuri tätä tulokulmaa haastan. Johtuuko kaikki todella työstä vai voiko uupumus johtua omista valinnoista ja siitä, että suomalaiset ovat aika surkeassa kunnossa, ainakin monet meistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laukka puhuu elämänuupumuksesta, jossa ihminen oireilee monen erilaisen elämänhallintaan liittyvän ongelman takia. Huono olo näkyy myös töissä, mutta tilan syntyyn ovat ehkä vaikuttaneet myös vähäinen liikunta tai väärät ruokailutottumukset. Kun jatkuva stressitila kropassa johtaa vaikkapa unihäiriöihin, ei enää voi tietää kumpi oli ensin, muna vai kana.

Näkemyksellään Laukka ei väheksy työuupumuksen olemassaoloa, vaan kritisoi sitä, että ihmisiä ei terveydenhuollossa hoideta kokonaisuuksina ja ennaltaehkäisevästi, vaan yksi oire kerrallaan. Lisäksi hoidetaan oireita, ei syitä.

– Usein uupumustilassa olevat ihmiset hakeutuvat paikkoihin, joissa ei ole resursseja nähdä heitä kokonaisena. He käyvät migreenin takia päivystyksessä ja noidannuolen takia toisella lääkärillä.

Pysyvä stressitila aiheuttaa Laukan mukaan tyypillisesti esimerkiksi vatsavaivoja ja vaikuttaa myös aivoihimme. Esimerkiksi muisti voi heikentyä. Stressin aiheuttamista autonomisen hermoston häiriöistä voi seurata tykyttelyjä, särkyjä, niskajumia tai selkäkipuja.

– En ole lääkevastainen, mutta usein aloitetaan migreenin estolääkitys, vaikka liikunta voisi auttaa ongelmien perimmäiseen syyhyn.

Koko juttu tilaajille:

Uuvahtanut kroppa tuo uuvahtaneet aivot

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi