Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Kotimaa

Kolumni: Jan Vapaavuori maalaa itseään nurkkaan

Sauli Niinistön viimeiset vuodet presidenttinä ovat nyt käynnissä. Vastaan tulevat niin perustuslaki kuin Niinistön ikäkin. Kokoomuksella pitää olla uusi ässä hihassa vuoden 2020 jälkeen.

Ja onhan niitä, joskin kuusi vuotta on niin pitkä aika, että siinä ajassa sekä puolueen kannatus että sen kellokkaiden nimet ehtivät muuttua vielä monta kertaa. Kokoomuskaan ei ole immuuni poliittisille turbulensseille, vaikka sellainen harhakuva viime vuosien menestyksestä on saattanut syntyä.

Suoraan tuntemattomuudesta ei presidentiksi ponnahdeta. Niinpä nyt eturivissä olevat poliitikot ovat luultavimmin eturivissä myös silloin, kun seuraavia presidenttiehdokkaita aletaan selvitellä. Nykyinen EU-komissaari ja entinen pää- ja valtiovarainministeri sekä kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on ilman muuta siinä rivissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen Pankki on nykyään heikko presidenttihautomo, mutta ulkomaankomennuksella pätevöityy yhä monenlaiseen. Katainen näyttää viihtyvän maailmalla, ja hänellä on varaa vielä lykätäkin presidenttihaaveita. Seuraavien vaalien aikaan hän on vasta viisissäkymmenissä.

Se ei ole ikä eikä mikään nykyään, kun vanhukset ovat taas politiikassa arvossaan.

Nuorukainen presidentiksi on nykyinenkin valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Sen sijaan kolmas perintöprinsseistä, Jan Vapaavuori, ei viihtynyt Luxemburgissa Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Vajaat kaksi vuotta riittivät, mutta ei hän kai maitojunalla palannut.

Vertaus olisikin ontuva, sillä viime kunnallisvaaleissa Helsingin pormestariksi valittu Vapaavuori ei totisesti ole profiloitunut minään maitomiehenä.

Vapaavuori on käyttänyt helsinkiläisten hänelle vaaleissa antamaa mandaattia maksimaalisin äänenpainoin. Helsingin puolesta hänen pitääkin puhua – siitähän hänelle maksetaan.

Helsingin puolustaminen on kuitenkin mennyt Vapaavuorelta överiksi, ihan hänen oman etunsa kannalta. Juuri nyt hän maalaa itseään ikuiseksi pormestariksi.

Useimpien urahaaveissa ja -suunnitelmissa pääkaupungin pormestarin paikka olisi tietysti mitä mieluisin maali, mutta tuskin Vapaavuoren.

Helsinki on Suomen pääkaupunki ja suurin kaupunki, 650 000 asukasta. Koko pääkaupunkiseudulla asukkaita on toista miljoonaa. Muualla Suomessa asuu silti lähemmäs 4,5 miljoonaa ihmistä.

Kokoomuksella ei yksinkertaisesti ole varaa panna peliin – muuhunkaan kuin presidenttipeliin – henkilöä, joka niin selvästi kuin Vapaavuori vähättelee koko muuta maata. Tunne on molemminpuolinen.

Vapaavuori tekee nyt politiikkaa, jolla hän harventaa kannattajakuntaansa ikään kuin määrätietoisesti. Häntä ei voi nähdä koko kansan presidenttinä, ei edes koko kokoomuksen puheenjohtajana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa