Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Kolumni: Rinne on onnistunut siinä, mitä hän alun perin tavoittelikin

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Antti Rinne vieraili viikonvaihteessa Pohjois-Karjalassa, ainakin Lieksassa, Juuassa ja Nurmeksessa (Karjalainen, 8.4.) – ja hyvä, kun vieraili, sillä kuuluuhan puoluejohtajan piipahtaakin säännöllisesti maakunnassa, jossa hänen puolueensa kannatus on ollut perinteisesti vahvaa ja viime vuoden kuntavaaleissakin 26,2 prosenttia eli selvästi enemmän kuin koko valtakunnan tasolla.

Tämä SDP:n kannatus Pohjois-Karjalassa on itse asiassa ollut ja on edelleen niin vankalla pohjalla, että pohjoiskarjalaisten demaripoliitikkojen kuuluisi tulla valituiksi tähänastista useammin SDP:n puoluejohtoon.

Toistaiseksi viimeinen pohjoiskarjalainen SDP:n puoluejohdossa on ex-kansanedustaja Säde Tahvanainen, joka toimi puolueen toisena varapuheenjohtajana vuosina 1999–2005. Nyt vantaalainen Tahvanainen pyrkii puolueensa kansanedustajaehdokkaaksi Uudellamaalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen entinen pohjoiskarjalainen ja pääkaupunkiseudulle juurtunut demari Ismo Kainulainen työskentelee puolueessaan viestintäpäällikkönä, asemapaikkanaan SDP:n eduskuntaryhmän ryhmätoimisto.

En ole kuullut miehestä pitkään aikaan mitään enkä nähnyt vuosikausiin, ja tätä kirjoittaessani tavoittelin häntä kysyäkseni, mitä kuuluu, muttei hän vastannut puheluuni.

Rinteen asema puoluejohtajana näyttää lopultakin vankistuneen. Tältä tosin on näyttänyt aiemminkin, kun puolueen kannatus on käynyt korkealla, kunnes taas on tultu alas ja puolueessa aloitettu Rinteen kampitus.

Harva jos kukaan puoluejohtaja on joutunut omassa puolueessaan sellaiseen turbulenssiin kuin Rinne on joutunut sen jälkeen, kun hän toukokuussa 2015 syrjäytti tiukassa puoluekokousäänestyksessä Jutta Urpilaisen puheenjohtajan paikalta.

Rinteellä on ollut koko ajan vastassaan sekä vieraat että suuri joukko omia, jotka eivät alun alkaenkaan arvostaneet Rinnettä ainakaan poliitikkona eivätkä hyväksyneet tämän rynnimistä takavasemmalta ammattiliitto Pron puheenjohtajan paikalta puolueen johtoon.

Yritykset syrjäyttää Rinne tai saada hänelle edes todellista haastajaa ovat kuitenkin kuivuneet kokoon.

Rinne on takellellut mutta tarponut määrätietoisesti eteenpäin.

On korkea aika tunnustaa, että Rinne on onnistunut siinä, mitä hän tavoittelikin pyrkiessään puheenjohtajaksi.

Aluksi Rinne palautti puolueensa monta piirua vasemmalle ja teki samalla pesäeron silloiseen SDP:n hallituskumppaniin, Alexander Stubbin johtamaan kokoomukseen.

Rinteen johdolla SDP suorastaan hakeutui oppositioon, vaikka se vähän järkyttyikin, kun Juha Sipilän johdolla keskusta valitsi kokoomuksen eikä demareita nykyiseen hallitukseen.

Oppositiossa SDP on kuitenkin yhtenäistynyt ja lopulta lihonutkin niin, että se tavoittelee suurimman puolueen asemaa vuoden päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa, eikä tämä ole enää Rinteestä huolimatta vaan myös hänen ansiotaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi