Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Kolumni: Elämää on enemmän takana kuin edessä

Ikä on vain numeroita. Kyllä se on uskottava, kun entinen pääministeri niin sanoo. Alexander Stubb sanoi 50-vuotishaastattelussaan, että 30 on kehon ja 20 mielen ikä.

Jos pääministerinä oli mieleltään alle parikymppinen pojanhupelo, niin hyvä kaikille, ettei ole enää.

Tässä iässä voi jo muistella, jos muistaa. Sinä vuonna kun synnyin Suomeen syntyi 81 147 muutakin lasta. Se on noin 30 000 enemmän kuin viime vuonna.

Ikätovereistani tasan 70 704 asuu yhä Suomessa, selviää Yle Uutisten Tilastokeskukselta kokoamista tiedoista. Osa on siis muuttanut autuaammille metsästysmaille, osa ulkomaille. Ennusteen mukaan ikäiseni elävät vielä keskimäärin 24 vuotta, joten koettakaa kestää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sekään ei yllätä, että ikäluokastani veronmaksun pysyvästi lopettaneiden kolme yleisintä syytä ovat erilaiset syövät, verenkiertoelinten sairaudet ja viina.

Kaksi kolmesta samanikäisistäni kitkuttelee yhä töissä. Eläkkeellä on vajaat parikymmentä prosenttia. Loput meistä 50-lukulaisista hakeutuvat tai joutuvat eläkkeelle lähivuosina muutamassa vuodessa.

Itse kuulun siihen joukkoon, joka on lähdössä varhennetulle pikaeläkkeelle joka lauantai ennen loton miljoonapotin arpomista. Vielä se nakki napsahtaa, kun jaksaa vaan sitkeästi yrittää.

Ikäluokalleni oli aika tavallista, että vaikka kouluja käytiin ja kouluissa käytiin, niin varsinaista kouluttautumista ei ymmärretty tärkeäksi. Piti päästä tekemään töitä, hankkimaan rahaa. Ylempi korkeakoulututkinto on alle joka kymmenennellä. Kolmella kymmenestä koulutusputki tarkoitti uimakoulua, rippikoulua ja kansakoulua. Osa luki sentään ylioppilaaksi.

Silti ikäiseni ovat kaiken oppineita ja kaiken osaavia. Enää meistä opiskelee jokapäiväisesti vain 150 hitaammin oppivaa.

Vähäinen koulutus selittääkin monta asiaa. Paremmin koulutetut 60- ja 70-lukulaiset ansaitsevat enemmän kuin 50-lukulaiset. Ikäluokkani saa palkkaa keskimäärin 34 116 euroa – siis vuodessa, ei kuukaudessa.

Velkaa on keskimäärin vähän vähemmän kuin vuosiansioita. Asunnot alkavat olla maksettuja. Humputteluvelkaa osataan varoa. Toiset alkavat jo luovuttaa. Jos ei tähän ikään mennessä ole tienannut sukanvarteen ensimmäistä miljoonaansa, niin sitten on tultava toimeen ilman sitä.

Koulutus vaikuttaa myös työelämään. Ikäisistäni on työttömänä 15,6 prosenttia. Yleensäkin työttömissä on eniten 50-lukulaisia.

Toisaalta 50-lukulaisilla työllisillä on sen verran pitkän matkan ja vanhan liiton kokemusta, että uskaltavat joskus käydä jopa pötkölleen työn viereen. Aina ei tarvitse vouhottaa ja kouhottaa.

Ikäisistäni 55 prosenttia on mennyt naimisiin – naiset miehen ja miehet naisen kanssa. Roolimallit olivat ennen selkeät. Naiset tekivät naisten työt, miehet miesten. Kotona naiset tekivät ruokaa ja miehet söivät. Sittemmin tämä malli tuomittiin epätasa-arvoiseksi. Pojille ruvettiin opettamaan koulussa kotitaloutta vasta 70-luvulla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi