Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Kotimaa

"Metsästäjät olivat kertoneet naisille olevansa kettujahdissa" - Susijahtiin liittyvä metsästysrikos Joensuussa

  • Arttu Koistinen
Aihekuva Aihekuva

Uudenvuoden aattopäivänä 2017 koiriaan ulkoiluttamassa olleet naiset näkivät Joensuun Kiihtelysvaaran Uskalissa eläimen juoksevan melko läheltä sähkölinjan yli, Itä-Suomen poliisilaitos tiedottaa.

- Naisten mukaan eläin oli varmuudella susi, joka oli käyttäytynyt siten kuin se olisi ollut pakenemassa jotakin. Vähän ajan kuluttua tästä susihavainnosta naiset olivat havainneet lähellä pysäköityjä autoja, joiden ympärillä oli ollut metsästäjiä. Metsästäjät olivat kertoneet naisille olevansa kettujahdissa, poliisi kertaa.

Tapauksesta ilmoitettiin poliisille muutaman päivän päästä. Koska kyseisenä aikana ei ollut satanut lunta, pystyttiin tapahtumapaikalla suorittamaan poliisin mukaan tutkintaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Erävalvontaan erikoistunut poliisipartio seurasi maastossa jälkiä, jotka naiset kertoivat suden tekemiksi. Eläimen jäljet tulivat maastosta lopulta moottorikelkkauralle.

Muutamankymmenen metrin päästä löytyi paikka, jossa oli runsaasti verta ja karvoja, poliisi kertoo.

- Tässä vaiheessa käynnistettiin esitutkinta törkeästä metsästysrikoksesta, sillä oli syytä epäillä, että alueella oli ammuttu sutta. Laboratoriotutkimusten perustella tutkittu veri oli jäniksen verta ja karvanäytteet olivat koiraeläimen, mutta tuloksissa ei pystytty yksilöimään, oliko tämä koiraeläin juuri susi.

Poliisin mukaan laboratoriotulosten jälkeen tutkintanimike muutettiin metsästysrikokseksi, koska ei ollut näyttöä siitä, oliko sutta vahingoitettu.

- Toteutimme esitutkinnan aikana erittäin runsaasti tutkintatoimenpiteitä, muun muassa teknistä tutkintaa, kotietsintöjä ja kiinniottoja. Lisäksi takavarikoimme runsaasti metsästäjien käytössä olleita koiratutkia ja niihin liittyviä GPS-paikantimia ja matkapuhelimia. Esitutkinnan päättyessä epäilemme yhdeksää miestä metsästysrikoksesta, poliisi kertoo.

Epäillyt ovat kotoisin Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä.

- Viisi heistä oli esitutkinnan aikana pidätettynä ja yksi tutkintavankeudessa. Miehet ovat kertoneet esitutkinnassa vaihtelevasti uudenvuoden aaton tapahtumista. Osa on myöntänyt olleensa metsästämässä sutta ja sen, että kaikki metsästykseen osallistuneet miehet olivat jahdin tarkoituksesta tietoisia.

Poliisin mukaan osa epäillyistä on vastaavasti kiistänyt olleensa metsästämässä sutta kyseisenä päivänä ja että tarkoituksena oli ollut metsästää kettua.

- Metsästys oli käynnistynyt sen jälkeen, kun osa epäillyistä oli havainnut maastossa jälkiä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet ampuneensa sutta metsästyksen yhteydessä. Metsästyksessä käytettiin useita koiria. Osa epäillyistä kuuluu siihen metsästysseuraan, jonka alueella metsästys tapahtui.

Poliisi löysi kotietsintöjen yhteydessä puutteita aseiden säilytykseen liittyen, ja neljää miestä epäillään ampuma-aserikkomuksesta edellä mainitun metsästysrikoksen lisäksi.

- Kohtuullisen laaja esitutkintamateriaali on nyt lähetetty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon, poliisi toteaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa