Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Vankilassa 11 vuotta istunut Mika Törrö on ollut vapaana ja kuivilla kaksi vuotta - toisten apu oli tärkeää

  • Aaro Virolainen
  • Marko Puumalainen
Kontiolahtelainen Mika Törrö kertoo, ettei olisi pystynyt rikos- ja päihdekierteen katkaisuun yksin. Kontiolahtelainen Mika Törrö kertoo, ettei olisi pystynyt rikos- ja päihdekierteen katkaisuun yksin.

Joskus käy niin, että ihmisen edesottamukset ovat ensin urheilu-uutisia ja elämän myöhemmässä vaiheessa pieniä tai suuria rikosuutisia.

Myös päinvastainen järjestys on mahdollinen, mistä kontiolahtelainen Mika Törrö, 38, on esimerkki. Apua hän alkoi saada, kun oli ikään kuin valmis luovuttamaan.

– Olin valmis tekemään mitä tahansa pyydetään ja neuvotaan, etten palaisi käyttöön, Törrö toteaa hakeutumisestaan päihdehoitoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt hän on saanut elää kahden vuoden ajan vapaana ilman huumeita ja alkoholia. Lähtökohdat huomioiden saavutus on hyvä, minkä Törrö myöntää ilman epäröintiä.

Hän haluaa korostaa, ettei olisi kyennyt mihinkään ilman toisten apua.

– En esimerkiksi olisi voinut lähteä koevapauteen asumaan omilleni. Siitä ei olisi tullut mitään. Minulla ei ollut mitään työkaluja elämään.

Hänelle tärkeästä Helppi ry:stä on ollut apua esimerkiksi, kun siteet piti katkoa entiseen elämään. Helpistä oli apua myös silloin, kun hän tarvitsi asunnon päästyään vankilasta.

– Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta saada asuntoa Joensuun Kodeilta. Sain asunnon yksityiseltä puolelta.

Pohjakosketuksesta alkanut kuntoutuminen jatkuu päivä ja asia kerrallaan Helpin tuella.

– Olen saanut arkirytmin kuntoon ja teen samoja asioita kuin muutkin. Se on aika hyvällä mallilla.

Mika Törrö osallistui vapautuvia vankeja asumisessa tukevan VAT-verkoston seminaariin, joka täytti Valtion virastotalon auditorion viimeistä paikkaa myöten.

Tilaisuuden kutsui koolle verkoston puheenjohtaja Markku Rautiainen, joka työskentelee Rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa.

Paikalla oli asiantuntijoita esimerkiksi Siun Sotesta, Kuopion vapauttamisyksiköstä, Itä-Suomen yliopistosta, Juuan vankilasta, päihdehoitolaitoksista, Joensuun kaupungilta, Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistyksestä ja SOMA-hankkeesta, joka auttaa nuoria aikuisia, jotka ovat olleet lastensuojelun asiakkaina.

Törrö oli yksi seminaarin kokemusasiantuntijoista, josta monet toimivat nyt vertaistukena. Eräät tilaisuuden organisaatioista edustivat hänelle nuorempana ”vastapuolta”, jota hän vältteli ja jolle hän kohdatessa valehteli.

Mika Törrö kertoo, että hänen kokemuksensa vaikkapa vankeinhoidosta ovat monipuoliset.

– Olen kuitenkin ollut linnassa 11 vuotta.

Psykiatrisessa laitoshoidossa hän oli ensi kerran pienenä poikana seitsemän vuoden iässä. Hän oli lastenkodissa ja koulukodissa, jonka jälkeen päihdeongelmasta tuli nopeasti vaikea. Rikoskierteestä tuli väkivallan sävyttämä ja vakava.

Vankilassa Mika Törrö laskee olleensa yhdeksän tai kymmenen kertaa.

Päihteettömänä hän ei esimerkiksi enää ole kokenut elämäänsä epäoikeudenmukaisena. Tärkeintä on, näin Mika Törrö sanoo, että olo on nyt sisäisesti tyyni ja rauhallinen.

– Ulkoisesti on asunto, ruokaa ja saan harrastaa. Olen urheillut aina, ja nyt sain tällaisen mahdollisuuden.

– Kun käyt pari kolme tuntia salilla, ei tarvitse miettiä mitään tyhjänpäiväisiä, mies kuvailee tekemisiään.

Hänen Facebook-sivuiltaan käy ilmi, että painot ovat raskaita. Tänä viikonloppuna kontiolahtelainen Törrö kilpailee Strongman Champions Leaguen osakilpailussa Saksassa.

Kesäkuussa hänen on määrä osallistua voimamiesten mestarienliigan osakilpailuun Suomessa. Hän on yksi neljästä mukaan kutsutusta suomalaisesta urheilijasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi