Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Kolumni: Mitäpä jos eduskunta valittaisiinkin enää joka viides vuosi?

Ensimmäistä kertaa järjestettävät maakuntavaalit pidetään, jos Luoja ja eduskunta suovat, tämän vuoden lokakuussa, ja ensi vuoden huhtikuussa on taas eduskuntavaalien vuoro.

Jatkossa maakuntavaalit on tarkoitus järjestää kuntavaalien yhteydessä, siis joka neljäs vuosi. Myös eduskuntavaalit ovat neljän vuoden välein. Euroopan parlamentti sen sijaan valitaan viisivuotiskaudeksi, ja vaaleilla valittavan tasavaltamme presidentin toimikausi on puolestaan kuusi vuotta.

Keskityn nyt tähän eduskunnan nelivuotiskautisuuteen, vaikka olisihan näissä kaikissa valtiollisissa vaaleissa pohtimista. Miksi esimerkiksi presidentin toimikausi on kuusi vuotta, kun nykyinen presidenttimmekin Sauli Niinistö oli ennen ensimmäistä kauttaan sitä mieltä, että maksimissaan kaksi kertaa viisi vuotta riittäisi?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

En liioin puutu nyt parlamenttimme kokoon, siis kansanedustajien määrään, vaikka olisihan siinäkin sanomista: meillä valitaan 200 kansanedustajaa, kun lähes samankokoisessa Norjassa valitaan suurkäräjille 169 edustajaa ja väestömäärältään noin 17-miljoonaisessa Hollannissa edustajainhuoneeseen 150 edustajaa.

Hollannissa on tosin kaksikamarinen parlamentti, ja päätettäköön nyt taas kerran porukalla, ettei sellainen nyt ainakaan tasavaltaiseen Suomeemme sovi.

Mutta miksi neljä vuotta? Miksi kansanedustajat pitää valita neljäksi vuodeksi eikä yhtä hyvin kolmeksi tai mieluumminkin viideksi vuodeksi, kun näitä vaaleja piisaa niin, että vaaliväsymystä potevat yhtä lailla poliitikot kuin äänestäjätkin?

Neljä vuotta on parlamentin toimikautena normi Euroopassa, mutta esimerkiksi Italiassa se on viisi samoin kuin Venäjän duumalla. Myös Iso-Britannian alahuoneen vaali on vähintään viiden vuoden välein. Yhdysvalloissa senaattorit valitaan kuuden vuoden välein, edustajainhuoneen jäsenet taas joka toinen vuosi.

Eduskuntamme valittiin ennen kolmeksi vuodeksi, mutta presidentti J.K. Paasikiven johdolla vaalikautta pidennettiin noin 60 vuotta sitten neljään vuoteen.

Kun kerran eduskunnan toimikauden pidennys kolmesta neljään vuoteen on Suomessakin tehty ilmeisen hyviin syihin nojaten, niin eikö nyt olisi aika pohtia pidennystä viiteen vuoteen?

Jaa, ettäkö hyviä perusteluja? No, täältä pesee, joskaan kaikki eivät tähän tilaan mahdu.

Viisi vuotta toisi tehoa hallitusten tekemisiin. Hallitukset kun tuppaavat nykyisin istumaan koko vaalikauden. Kun katsoo nykyisen, etenkin edellisen mutta myös sitäkin edeltävien hallitusten lentoja, niin hallitukset edes koettavat alkuharjoittelun jälkeen panna totisesti toimeksi toisena ja kolmantena vuonnaan ja viimeinen vuosi ennen vaaleja kuluu äänestäjiä syleillessä ja mukavia puhellessa.

Äänestäjät ovat puolestaan vaaleista toiseen laskevalla äänestysinnollaan tehneet selväksi, että vähempikin demokratia riittäisi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi