Tiistai, 18.12.2018 
Aapo, Aappo, Rami
Kotimaa

Tänä talvena hukkunut jo 12 henkeä - "Välillä tuntuu, että ihmiset hukkuvat jäihin välinpitämättömyyttään"

  • Anni Kuittinen
  • Niko Jouhkimainen
Kuvituskuva. Kuvituskuva.

Jäihin hukkuu joka talvi noin 10-30 ihmistä ja suurin osa kuolemista olisi vältettävissä, kerrotaan Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Liiton mukaan oikeanlainen varustautuminen ja heikoille jäille menemisen välttäminen vähentäisi suurimman osan hukkumistapauksista.

Tänä talvena on tähän mennessä menehtynyt ennakkotilastojen mukaan jo ainakin 12 ihmistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Viime viikkoina on uutisoitu lähes päivittäin kävely-, pilkki- tai moottorikelkkareissulla jäihin vajonneista, eikä kuolonuhreiltakaan ole vältytty. Samaan aikaan muun muassa pelastusviranomaiset varoittavat heikoista jäistä ja pyytävät ihmisiä välttämään jäällä liikkumista, ainakaan ilman asianmukaisia varusteita, kertaa SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

- Välillä tuntuukin, että ihmiset hukkuvat jäihin välinpitämättömyyttään. Ajatellaan, ettei onnettomuus satu omalle kohdalle ja matkaan lähdetään ilman minkäänlaisia varusteita tai tietämystä vallitsevista olosuhteista. 

Keväällä paksukin jää voi pettää, ja jään kunto vaihtelee päivän aikana: aamulla kestävä jää voi pettää jo puolen päivän aikaan. Keväällä puikkontunut jää voi pettää ihmisen alla jopa 30 sentin paksuisena.

- Ulkoilemaan kannattaa tällä hetkellä suunnata jonnekin muualle kuin jäälle. Jos jäälle kuitenkin jostain syystä aikoo, niin on ehdottomasti varustauduttava kunnolla: vähintään kuivapuku päälle ja naskalit kaulalle. Lisäksi puhelin on syytä pakata mukaan vesitiiviisti ja kertoa jollekin läheiselle, mihin on matkalla ja milloin aikoo palata. Jäihin vajoamisesta on myös aina hyvä ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka omin neuvoin pelastautuisikin. Näin vältetään mahdolliset turhat hälytykset ja etsinnät, Hiltunen neuvoo.

Näin pelastaudut jäistä:

1. Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten:

2. Huuda heti apua tai puhalla pilliin.

3.  Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.

4. Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.

5. Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.

6. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.

7. Hakeudu nopeasti lämpimään.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa