Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Kotimaa

Alumiinivanteet käyttäytyvät eri tavalla kuin peltivanteet - rengas voi irrota, jos unohdat jälkikiristyksen

  • Timo Riistaniemi
  • Juha Inkinen
Renkaanvaihtosesonkina on hyvä muistaa, että alumiinivanteet vaativat aina jälkikiristyksen. Renkaanvaihtosesonkina on hyvä muistaa, että alumiinivanteet vaativat aina jälkikiristyksen.

Alumiinivanteet ovat yleistyneet, ja syystä: ne ovat kevyemmät kuin perinteiset peltivanteet ja usein paremman näköiset.

Alumiinivanteet kuitenkin käyttäytyvät eri tavoin kuin perinteiset peltivanteet.

Miksi, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Vanteen ja pyörännavan väliin jää herkästi epäpuhtauksia tai hiekan muruja, jotka murenevat pikkuhiljaa ja löystyttävät näin rengasta. Useimmiten väliin ei jää mitään, jolloin pultit tai mutterit eivät ole löystyneet. Tilanteen voi kuitenkin varmistaa ainoastaan jälkikiristämällä. Mikäli jälkikiristys laiminlyödään, huonon tuurin osuessa kohdalle, rengas löystyy ja pahimmassa tapauksessa irtoaa. Tämän vuoksi jälkikiristys on tehtävä aina, kun pyörä on ollut irti autosta.

Perussyy on metallien erilaisuudessa. Alumiini ei jousta samalla tavalla kuin peltivanteen materiaali, ja siksi alumiinivanteen ja pyörännavan väliin jäävä hiekanmuru jauhaannuttuaan saa pyörän löysälle.

Peltivanteen materiaali sen sijaan joustaa ja aiheuttaa pultteihin jännityksen. Tämä jännitys antaa hiekanmurun verran pelivaraa eli rengas pysyy kireänä myös pienehkön hiekanmurun jauhaannuttua.

Vesalainen suosittelee silti tekemään jälkikiristyksen myös peltivanteisiin.

Kun autolla on renkaan irtiolon jälkeen ajettu 100-200 kilometriä, tulee renkaat jälkikiristää.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

Pieni hiekanjyvä voi pahimmillaan saada renkaan irtoamaan autosta

Kumpi on parempi, pelti- vai alumiinivanne?

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa