Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Kotimaa

Kinnin kemikaalipäästö jatkaa leviämistään vesistössä – ainetta löytynyt kaivoistakin

  • STT
Mäntyharjun Kinnin kahden viikon takaisen kemikaalivuodon jäljiltä osasta alueen kaivoista on löydetty pieniä määriä MTBE-kemikaalia, kertoo Etelä-Savon ely-keskus.

Kaivoihin aineen epäillään kulkeutuneen pintaveden välityksellä. Asiassa tehdään lisätutkimuksia.

MTBE:n osalta Suomessa ei ole annettu talousvedelle terveysperusteisia laatuvaatimuksia tai -suosituksia. Jos vedessä tuntee hajua, sitä ei pidä juoda eikä käyttää pesu- tai saunavetenä. Haju jää myös iholle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kemikaalivuodon päästöt leviävät edelleen vesistössä. Torjuntatoimia jatketaan turmapaikan lähialueella.

Bensiinin valmistuksessa käytettävää MTBE-kemikaalia on ely-keskuksen mukaan kulkeutumassa Sarkaveden kautta kohti Vuohijärveä. Kemikaalin tarkkaa kulkureittiä ja sen etenemistä Sarkavedessä ei tiedetä. Mallinnuksen perusteella arvioidaan, että kohonneita pitoisuuksia havaitaan Sarkavedessä toukokuun lopulle saakka. Mallinnukseen tosin liittyy epävarmuuksia.

Kohonneita pitoisuuksia näkyy myös Voikoskella, joka on Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen rajalla. MTBE:n leviäminen jatkunee Vuohijärveen Kaakkois-Suomen puolelle.

Onnettomuus tapahtui 7. huhtikuuta Länsi-Savossa Kinnin seisakkeella, kun siellä tilapäisessä säilytyksessä ollut viidenkymmenen junavaunun letka lähti toistaiseksi tuntemattomasta syystä liikkeelle. Tällöin yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen. Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui. Säiliössä oli 61 tonnia MTBE:tä, josta 35 tonnia valui maahan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa