Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Kotimaa

Mies käytti vuosia luvatta avovaimonsa ja tämän isovanhempien rahoja - avovaimo sai tietää vasta, kun koti ulosmitattiin

  • Anna Sievälä
Aihekuva Aihekuva
Avovaimonsa ja tämän isovanhempien rahoja vuosien ajan luvatta käyttänyt nurmekselainen 39-vuotias mies tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Mies tuomittiin puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen, minkä lisäksi käräjäoikeus määräsi hänet suorittamaan 70 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Pisimpään mies oli käyttänyt väärin avovaimonsa ja tämän toiminimen pankkitilejä. Mies oli saanut avovaimonsa tileille pankkikortit sekä verkkopankin tunnukset ja nostanut tileiltä lähes viiden vuoden aikana 69 000 euroa käteistä. Miehellä oli lupa käyttää tileillä olleita rahoja yhteiseksi hyväksi perheen ja yrityksen kuluihin muttei mihinkään muuhun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mies kertoi oikeudelle, että rahat olivat menneet perheen kulutukseen ja yritystoiminnan kuluihin. Käräjäoikeuden mukaan mies ei kuitenkaan esittänyt järkevää selitystä siihen, miksi hänen oli täytynyt nostaa niin merkittävä summa käteistä. Avovaimon mielestä perheen menoihin oli käytetty käteistä rahaa vain harvoin, samoin yrityksen kuluihin.

Avovaimolle tilanne paljastui vasta vuonna 2015 sen jälkeen, kun perheen omakotitalokiinteistö oli ulosmitattu ja myyty velkojen maksamiseksi. Mies onnistui tuomion mukaan salaamaan vielä ulosmittausprosessin aikanakin tilanteen lähettämällä puolisonsa ja lapset asumaan avovaimon isovanhempien luokse siksi aikaa, kun ulosmittausta koskeva vaadeselvitys, kuntotarkastus ja myyntivalmistelut olivat vireillä.

Jo aiemmin mies oli muun muassa piilottanut tulleita perintäkirjeitä, ja ulosoton vuoksi hänen avovaimonsa menetti luottotietonsa.

Mies myös lainasi puolisonsa isoisältä yli 16 000 euroa kertomalla, että rahat tarvittiin muun muassa avovaimon yrityksen velkoihin. Tuomittu mies ei maksanut velkoja koskaan takaisin.

Lisäksi mies nosti avovaimonsa muistisairaan isoäidin tililtä luvatta käteistä yli 9 000 euroa. Oikeudessa mies väitti, että kyse olisi ollut lainasta.

Käräjäoikeus luki miehen syyksi törkeän maksuvälinepetoksen, törkeän petoksen, maksuvälinepetoksen ja identiteettivarkauden.

Hänen on maksettava anastettuja varoja sekä oikeudenkäynti- ja muita kuluja yhteensä noin 108 000 euroa.

Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa