Lauantai, 16.11.2019 
Aarne, Aarno
Kotimaa

Suurimmat ammattiliitot: Naisten työsyrjintä suuri ongelma

  • Terhi Nevalainen
  • Jouni Turunen
Aihekuva Aihekuva

Puolet Suomen suurimmista ammattiliitoista nimeää naisiin kohdistuvan raskauteen ja vanhempainvapaisiin liittyvän syrjinnän yhdeksi suomalaisen työelämän suurimmista syrjintäongelmista.

Sama määrä ammattiliittoja nostaa suurena ongelmana esille myös työntekijöiden epäasiallisen kohtelun, kiusaamisen ja työpaikalta savustamisen.

Seuraavaksi yleisimpiä syrjintäkysymyksiä ovat liittojen mukaan muu kuin raskauteen ja vanhemmuuteen liittyvä sukupuolisyrjintä, terveydentilaan perustuva syrjintä, ikäsyrjintä ja syrjintä ammattiliiton jäsenyyden, luottamusaseman tai ammattiliittoon, luottamushenkilöön tai työehtosopimukseen vetoamisen vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

37 prosenttia vastaajaliitoista kertoo saamiensa sukupuoleen perustuvaa syrjintää tai häirintää koskeneiden yhteydenottojen määrän lisääntyneen. 63 prosenttia arvioi niiden määrän pysyneen ennallaan. Yksikään vastaajista ei kerro yhteydenottojen vähentyneen.

Myös tasa-arvovaltuutetun saamat työsyrjintää koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet. Tasa-arvovaltuutettu sai viime vuonna 239 yhteydenottoa. Edellisvuonna vastaavia yhteydenottoja tuli 175.

Ammattiliittoja koskeva tieto perustuu Karjalaisen ammattiliitoille tekemään kyselyyn. Siihen vastasi 20 Suomen suurimpiin kuuluvaa ammattiliittoa, jotka edustavat yhteensä yli 1,7 miljoonaa palkansaajaa.

Lisää aiheesta tilaajille:

Keitäpäs tyttö kahvia - Puolet suurista ammattiliitoista pitää naisiin kohdistuvaa syrjintää suurena ongelmana

Elli, 40: Haluaisin aamun, jolloin olisi kiva lähteä töihin

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa