Sunnuntai, 5.4.2020 
Ira, Irina, Irene
Kotimaa

Kolumni: Ilmaisia lounaita ei ole – netissäkään

Pessimisti ei pety. En siksi ole erityisen yllättynyt Facebookin ja laajemmin sosiaalisen median pintaan nousseista tietoturvaongelmista. Näyttää siltä, että joka viikko tulee esille jotakin uutta ja yhä huolestuttavampaa.

Jouduin monia monia vuosia sitten määrittelemään oman suhteeni sosiaaliseen mediaan. Ammattiliitto järjesti aiheesta muutaman päivän koulutuksen, kouluttajana oli Markus Leikola. Tekijänoikeuksista leipäni tienaavana minua ärsytti se, että kaikki tuottamani olisi sitten jatkossa Facebookin omaisuutta.

Tein kuitenkin Facebook-tilin minimitiedoilla, koska sitä kurssi, sillä opiskelu ja ryhmätyökumppanikin vaativat. Muuan kollega ei näet suostunut kommunikoimaan keksityillä henkilötiedoilla luodun hahmon kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käyn Facessa satunnaisesti. En ehkä tänä vuonna kuitenkaan, vaikka mistäpä tuon tietää. Olen toimittaja, en ennustaja.

Ilmaisia lounaita ei ole. Netissäkään. Tämä perusfakta on ihmisiltä unohtunut internetin ihmemaailmassa.

Jos joku tarjoaa siellä sinulle ilmaiseksi alustan, johon voit liittää söpöjä kissavideoita, pitää ymmärtää yksi asia. Jos toinen tarjoaa ilmaiseksi ”luotettavan luonnetestin”, on ymmärrettävä se sama asia.

Nämä palvelut ovat ilmaisia vain siksi, että kauppatavara olet sinä itse. Henkilötietoinesi, perheinesi, ystävinesi.

Surullisinta on, että Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja Ison-Britannian kansanäänestyksessä EU-jäsenyydestä voitiin vaalivoitto melkeinpä varastaa algoritmeilla.

Tämä on todellinen uhka demokratialle. Ehdokas voi näet valehdella tietoisesti – kahteen päinvastaiseen mielipidesuuntaan. Ehdokas voi lähettää verojen korotuksia vastustavia nettimainoksia konservatiiveille ja niiden korottamista puoltavia mielipiteitä vihervasemmistolaisille.

Cambridge Analytican toiminnan paljastanut Christopher Wylie, 28, ansaitsee kaikkien rehellisen somen kannattajien kiitoksen.

Imperiumin vastaisku tuli nopeasti: ”Facebook sulki tilini.”

Tuossa olisi jo tarpeeksi, mutta lisää tietoa tulee.

BBC kertoi (18.4.), että Facebook kyselee eurooppalaisilta ja kanadalaisilta asiakkailtaan lupaa käyttää kasvontunnistusohjelmia asiakkaiden palveluun liittämiin valokuviin ja videoihin. Joku vanha unohtunut valokuva saattaisi siis tuoda tililleni ilmoituksen kansakouluaikaisen luokkakaverin löytymisestä. Vau! Kuulostaa pieneltä maksulta siitä, että kuva-analyysiä voidaan käyttää monella tapaa väärin.

Iltalehden (18.4.) julkaisema kuuden kohdan lista asioista, joita ei kannata Facebookiin ensinkään panna, on pysäyttävä: 1.) Tarkat sijaintitietosi ja kotiosoite. 2.) Lomamatkasi tiedot ja kuvat passista. 3.) Syntymäpäivä. 4.) Puhelinnumero. 5.) Luottokortin tiedot tai muut maksutiedot. 6.) Yksityiset kuvat ja kuvat lapsista.

Monelle tulee listasta kylmä hiki.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa