Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kotimaa

Kolumni: Rikki ei ole politiikka vaan muiden kunnioittaminen

Politiikka on rikki. Näin totesi silloinen pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kolmisen vuotta sitten eduskuntavaalien alla, kun hänen johtamansa, kokoomuksen ja SDP:n varaan rakentuva hallitus oli kadottanut sen konsensuksen, jonka varaan hallituspohja oli rakennettu.

Lausahdus ei ollut Stubbin keksimä. Tätä hokemaa politiikan rikkinäisyydestä oli toistettu maailmalla jo pitkään useissa yhteyksissä. Yhteistä niille kaikille oli se, että fraasin lausuja tarjoutui korjaamaan politiikan, erityisesti yhteyden kansalaisiin.

Näille politiikka on rikki -julistuksille on yhteistä ratsastaminen yleisen politiikanvastaisuuden aallonharjalla. Herravihaiseen kansaan – joita kaikki kansat ovat – uppoaa aina se, että poliitikot itse tunnustavat sen, mitä kansalaiset helposti hokevat: Puolueet ovat vieraantuneita äänestäjistään, poliitikot ajavat vain omaa etuaan, ja politiikka on kaikkinensa läpimätää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nämä puheet ovat halpaa populismia.

Liike Nyt, tämä kokoomuksesta eronneen Hjallis Harkimon ja SDP:n jättäneen Mikael Jungnerin sekä heidän sekalaisen seurakuntansa viime lauantaina lanseeraama mainostoimiston tekele edustaa tätä samaa populismia.

Tämä kaksikko on mukamas keksinyt pyörän, ruudin, internetin ja mitä lie uudelleen sekä rakentaa suoralle kansalaisvaikuttamiselle väylän vaikuttaa politiikkaan verrattomasti paremmin kuin puolueiden tai muiden etujärjestöjen kautta.

Ihmisläheisyyttä, aitoa dialogia, verkkokeskustelua, nettiäänestyksiä. Sitä on kuulemma tämä liike.

Riitelyä, jahnaamista ja vesitettyjä kompromisseja. Sitä on liikkeen mielestä puoluepolitiikka.

Suuri illuusio on se, että suoraa kansalaisvaikuttamista voitaisiin edistää vapaalla verkkokeskustelulla, jossa kuultaisiin laveasti kaikkia asiantuntijoita ja jossa paras argumentti voittaisi.

Tämän näkee avaamalla minkä tahansa some-kanavan. Vapaa keskustelu on lohdutonta äänekkäimpien terroria eikä mitään dialogia.

Liikkeen perustajat ovat individualisteja, jotka eivät ole osanneet toimia politiikassa ihmisten kanssa kasvokkain. Heidän kannattajikseen ilmaantui heti joukko muita opportunisteja, jotka ovat samalla tavoin epäonnistuneita aivan tavanomaisessa kanssakäymisessä ihmisten kanssa, eritoten yritelmissään politiikassa.

Rikki ei ole politiikka. Rikki on muiden ihmisten ja erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen. Rikki ovat hyvät tavat. Erityisen rikki on se, että hyväksyttäisiin se, että enemmistö on toista mieltä kuin itse on.

Politiikka ansaitsee kunnianpalautuksen. Suuri enemmistö poliitikoista on pyyteettömästi yhteisellä asialla, ja puoluetyö nimenomaisesti on aitoa dialogia, jossa kuunnellaan asiantuntijoita ja joissa parhaat argumentit voittavat. Siinä on toki aina parannettavaa, mutta parannus ei ole tuuleen huutelu.Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa