Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Kolumni: Hirmuista on, jos väärin työllistetään!

Arkijärki ei aina ymmärrä kaikkia politiikan ja työmarkkinapolitiikan ilmaisuja. Jos yritys tarvitsee ruuhka-apulaisen tai osaajan avustamaan tuotantopiikin purkamisessa muutamaksi viikoksi tai pariksi kuukaudeksi, niin mikään lainsäädäntö ei kiellä palkkaamasta.

Ylipäätään työllistämiseen ei tarvita erityisperusteluja. Se riittää, että työvoimaa tarvitaan. Jos tarvitaan kolmeksi kuukaudeksi, niin sitten palkataan kolmeksi kuukaudeksi.

Siksi on hyvin vaikea ymmärtää määräaikaisuuden ympärillä vellovaa vaahtoamista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toki on olemassa riski, että yritys yrittää ketjuttaa saman työntekijän määräaikaisuutta vuodesta toiseen harjoittelijan nimikkeellä.

Tai sitten vaihtaa uuteen ”harjoittelijaan” aina kolmen kuukauden välein. Voisi siitä syntyä säästöä henkilöstömenoissa.

Toinen asia on sitten arki yrityksissä tai julkisissa palveluissa. Jos ja kun kyse on vähänkin vaativammista tehtävistä, niin alkuopastukseen ja työnohjaukseen kuluu aina melkoinen määrä työaikaa vanhemmalta työntekijältä tai työnjohdolta.

Määräaikaisuuksien ketjuttaminen kääntyisi nopeasti näennäissäästöksi ja pian myös tuottavuuden laskuksi, jos palkkasumman pienentäminen nousisi itseisarvoksi.

Eivät oikeat yritykset niin toimi.

Siksi ainakin minä näen punaista, kun anttirinteet aloittavat paasauksensa nuorten kyykyttämisestä ja epävarmuuden lietsomisesta.

Että ei voi perustaa perhettä, jos joutuu lähtemään kortistosta kolmen kuukauden työsuhteeseen, jonka jälkeen ei ole tietoa jatkosta.

No, kai se luo turvallisuutta, että tietää olevansa pysyvästi työtön!

Tämä aika ei ole erityisen otollinen työvihan lietsonnalle.

Ensinnäkin Suomen talous kasvaa kohisten ja työvoimapula on totta monilla aloilla. Jos yritys saa hyvän uuden työntekijän todelliseen tarpeeseen, niin ei se lähetä häntä määräajan päätyttyä kilometritehtaalle.

Eikä kunta tai kuntayhtymä, jolla on hoitajapula.

Vielä tärkeämpi asia on nuorten asema. Töihin on vaikea päästä, jos ei ole  aiempaa työkokemusta. Sitä ei saa muuten kuin pääsemällä töihin. Kolmekin kuukautta töissä on parempi näyttö kuin ei yhtään kuukautta.

Voi olla, että joku joutuu kokeilemaan useampaan kertaan ennen kuin oma ala löytyy. Helpotettu määräaikaisuus on nuorille mahdollisuus eikä uhka.

Kuka muuten muistaa vielä nollatuntisopimukset?

Niiden kieltämistä vaatinut kansalaisaloite kaatui eduskunnassa maaliskuun lopussa äänin 114 - 42.

Hallitus toki parantaa lainmuutoksella nollasopimusten ehtoja merkittävästi, eivätkä ay-liike ja vasemmisto oikeasti halunneet niitä kieltää, vaikka pientä teatteria siitäkin saivat aikaan.

Sekö halutaan pimittää tällä väärin työllistämisestä kohkaamisella!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi